Читај ми!

Kameron kod kraljice, lideri opozicije idu u političku penziju

Pobeda konzervativaca Dejvida Kamerona na britanskim parlamentarnim izborima. Prema konačnim rezultatima, sa svih 650 izbornih mesta, konzervativci su osvojili 331 mesto, dok laburisti imaju 232, a Škotska nacionalna partija 56. Lideri opozicije, Ed Miliband, Nik Kleg i Najdžel Faraž, povlače se sa čela svojih partija.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da će nastaviti sa planiranim referendumom o članstvu svoje zemlje u EU.

Istovremeno, obećao je Škotskoj najveći mogući stepen autonomije, javio je Rojters, prenosi Tanjug.

"Mi ćemo imati referendum o našoj budućnosti u Evropi", rekao je Kameron novinarima.

Dodao je da će što je pre moguće realizovati i plan o davanju većih ovlašćenja Škotskoj koja je na nedavnom referendumu o nezavisnosti većinu glasova dala Škotskoj nacionalnoj partiji.

Kameron će se danas posle podne sresti sa kraljicom Elizabetom Drugom u Bakingemskoj palati, gde će ga ona, kako se očekuje, formalno pozvati da formira novu vladu, saopštili su zvaničnici.

Prema konačnim rezultatima sa svih 650 izbornih mesta, Konzervativna stranka britanskog premijera Dejvida Kamerona osvojili su 331 mesto u parlamentu. Na drugom mestu su laburisti sa 232.

Škotska nacionalna partija dobila je 56 poslaničkih mesta, čime je istisnula laburiste iz njihovog dojučerašnjeg uporišta.

Katastrofalan rezultat je ostvarila Liberalno-demokratska partija, koja će imati samo osam mesta u parlamentu.

Šin Fejn ima četiri mesta, a velška partija Plejd Kimri i Socijaldemokratska i laburistička partija po tri, Unionistička partija Alstera dva, a po jedno mesto Ukip, Partija zelenih Engleske i Velsa i Nezavisni jedno, prenele su agencije.

U izbornoj jedinici u Dončesteru pristalicama se obratio lider laburista Ed Miliband, koji je zadržao mesto u parlamentu.

"Iako rezultati još stižu, jasno je da smo imali veoma razočaravajuću i tešku noć u Laburističkoj partiji. Nismo ostvarili rezultate koje smo želeli u Engleskoj i Velsu, a u Škotskoj smo zbog uzleta nacionalista bili nadvladani. Svim posvećenim laburistima u Škotskoj želim da kažem da mi je veoma žao zbog loših rezultata", rekao je Ed Miliband.

Lider laburista podneo je ostavku na mesto prvog čoveka partije, a ostavku na mestu predsednika stranke podneo je lider liberala Nik Kleg. Ostavku dao i lider britanske desničarske stranke UKIP Najdžel Faraž.

Inače, na vesti o Kameronovoj pobedi, skočio je indeks Londonske berze kao i vrednost funte.

Navedeni rezultati znače da bi u Britaniji u naredne dve godine mogao biti održan referendum o njenom ostanku ili izlasku iz Evropske unije, što je u predizbornoj kampanji obećao Kameron.

Pobeda konzervativaca takođe nagoveštava da će vladini troškovi biti smanjeni za milijarde funti kako bi se smanjio budžetski deficit u petoj po snazi svetskoj ekonomiji, pa bi pored ostalog, izdaci za socijalna davanja mogli biti manji za 12 milijardi funti.

Premijer Dejvid Kameron bi mogao da formira vladu ili sa sadašnjim koalicionom partnerima, liberalnim demokratama, ili severnoirskim unionistima, ali bi mogao da pokuša da sastavi i čisto konzervativnu vladu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво