Читај ми!

Migranti spaseni posle 12 dana lutanja Sredozemljem

Italijanska obalska straža spasila je stotinak migranata koji su ispričali da su na Sredozemnom moru proveli 12 dana.

Na švercerskom brodu bilo je 98 putnika, od čega su trećinu činile žene, a među njima su bile i tri trudnice, prenosi Tanjug.

Migranti su ispričali italijanskim zvaničnicima da su poslednja dva dana proveli plutajući na oko 200 kilometara od Sicilije bez hrane i vode, pri čemu je more plavilo palubu.

Istovremeno, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatra nacrt rezolucije kojom bi bila stvorena misija Evropske unije sa ovlašćenjem da pleni brodove za krijumčarenje migranata.

Neki lideri zemalja EU predlagali su misiju koja bi imala ovlašćenje da uništava brodove pre njihovog korišćenja za šverc, ali su se pojavile legalne prepreke i pitanje ruskog veta u Savetu bezbednosti. Rusija, prema diplomatskim izvorima, podržava ideju o zapleni brodova.

Većina krijumčarskih brodova pretovarenih ljudima kreće iz Libije, a migrantima se uzima oko 1.000 dolara za prevoz.

Dva broda obalske straže dovezla su danas 650 migranata na Siciliju, u luku Ročela Jonika.

Otprilike isto toliko ih je dopremljeno u Napulj. Stotine su pristigle u italijanske gradove La Specija, Taranto, Mesina, i druge.

Libijske vlasti su saopštile da su u ponedeljak i utorak uhvatile oko 700 migranata pre no što su brodovi sa njima napustili libijske teritorijalne vode.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара