Читај ми!

Plemenski sukob oko stoke u Keniji, 54 žrtve

Pedeset četvoro ljudi smrtno je stradalo na severu Kenije u međuplemenskom obračunu koji je počeo sukobom oko stoke, saopštio je kenijski Crveni krst.

Još petoro je ranjeno a 350 proterano u nasilju u okrugu Turkana, prenosi Beta.

Policija je saopštila da su napadi počeli u ponedeljak kad su naoružani napadači za koje se veruje da pripadaju plemenu Pokota napali selo u Turkana okrugu i pokrali stoku, ubivši sedmoro ljudi. Pripadnici Turkana plemena osvetili su se te noći.

Nomadska stočarska plemena sa severa Kenije redovno se obračunavaju oko stoke. Stručnjaci za ta pitanja kažu da povećana smrtnost tih obračuna dolazi otud što su plemena sa kopalja i strela prešla na - puške i pištolje.

Nomadi se takođe protive pokušajima policije da pohapsi učesnike okršaja. Novembra prošle godine ubijena su 22 policajca dok su gonili kradljivce stoke.

Godine 2012. ubijena su 42 čuvara reda dok su gonili odbegla ukradena stada.

Kenijski ministar unutrašnjih poslova Džozef Nkaseri izjavio je da je "duboko razočaran" zbog ovih ubistava iako su lokalni političari postigli mirovni sporazum u januaru. Dodao je da je vlada pokrenula akciju razoružavanja svih plemenskih zajednica u regionu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво