Читај ми!

Rusija se sprema za paradu

Rusija se priprema za paradu kojom će ove nedelje proslaviti 70-godišnjicu sovjetske pobede nad nacističkom Nemačkom, a koju će neki njeni saveznici iz Drugog svetskog rata bojkotovati zbog ukrajinske krize.

Procenjuje se da je u Drugom svetskom ratu poginulo 27 miliona vojnika i civila bivšeg Sovjetskog Saveza, a trijumf Crvene armije u najvećem ratu u istoriji smatra se ponosom Rusije, prenosi Tanjug.

Dan pobede, koji se obeležava 9. maja, ujedinjuje Ruse iz svih sfera života bez obzira na njihove političke afinitete.

"To je dan slave, dan ponosa našeg naroda, dan najvećeg slavljenja generacije pobednika", izjavio je Vladimir Putin, prenosi AFP.

Pobeda u Drugom svetskom ratu (1941-45), koji u Rusiji zovu Veliki otadžbinski rat, poslednjih godina je stekao status kulta, dok protivnici optužuju Putina da koristi istoriju zemlje da bi ojačao ličnu moć.

Pisac Viktor Astafjev, poznat po mračnim pričama o Drugom svetskom ratu, tvrdi da su gubici Rusije u tom sukobu bili mnogo veći od 27 miliona koliko je zvanično procenjeno i da su vojni komandanti pobedili na račun "velike količine prolivene krvi".

"Oni su bacili ljude u vatru kao slamke", napisao je ovaj ratni veteran u pismu koje je nedavno objavio nezavisni list Novaja Gazeta, dodajući da je "neprijatelj bombardovan leševima, udavljen u ruskoj krvi".

Putin, koji se usprotivio pokušajima omalovažavanja uloge Rusije u Drugom svetskom ratu, izgubio je mnogo rodbine u tom sukobu.

Ali on tvrdi da njegov otac, koji je teško ranjen, kao i njegova majka, koja je jedva preživela opsadu Lenjingrada, nisu bili kivni na nacističke vojnike.

"Oni nisu gajili mržnju prema neprijatelju, što je iznenađujuće. Iskreno, ja do današnjeg dana ne mogu u potpunosti to da razumem", napisao je Putin nedavno u kolumni za jedan ruski časopis.

Putin će 9. maja predvoditi paradu na Crvenom trgu, na kojoj će biti predstavljeno najnovije rusko oružje, kao i više od 15.000 ruskih i stranih vojnika, uključujući indijske brigadire i pripadnike kineske počasne garde.

Putin će biti domaćin lidera Kine, Kube, Indije, Južnoafričke Republike i nekoliko bivših sovjetskih država koji će činiti otprilike trećinu od ukupno 68 šefova država i lidera međunarodnih organizacija koji su pozvani na proslavu Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

Proslava 70-godišnjice pobede razlikovaće se od proslava od pre deset godina kada je Putin bio domaćin liderima SAD, Francuske, Nemačke, Italije i Japana.

"Lideri koji će biti uz Putina neće biti obični gosti. Za Ruse će to biti mapa sveta koji je u stanju da se suprotstavi američkom diktatu", napisao je opozicioni list Nju tajms.

Politički analitičar sa vezama u Kremlju Sergej Karaganov kaže da je glavna poruka parade da je Rusija spremna da brani svoje interese, pa i silom ako je neophodno.

Očekuje se da će posle parade centrom Moskve prošetati oko 165.000 ljudi koji će nositi portrete članova svojih porodice koji su se borili u Drugom svetskom ratu. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво