Читај ми!

Nemačka opozicija preti tužbom zbog špijuniranja

Opozicione stranke u Nemačkoj prete tužbom vladi u Berlinu, ukoliko im se ne dozvoli uvid u listu traženih objekata koje je Savezna obaveštajna služba prisluškivala za američku obaveštaju agenciju NSA. Tu su i zahtevi za saslušanje šefova Kancelarske službe.

Konstantin fon Noc, predstavnik opozicione partije Zeleni u parlamentarnoj komisiji za istraživanje aktivnosti NSA, rekao je za Velt am Zontag da će ta stranka delovati juristički, ako se ne omogući uvid u listu prisluškivanih objekata, prenosi Beta.

I predstavnica opozicione Levice u toj komisiji Martina Rener pripretila je vladi u Berlinu tužbom. Levica želi da se u razjašnjenju špijunske afere saslušaju i šefovi Kancelarske službe, koji su, po zakonu, nadležni za kontrolu rada nemačkih obaveštajnih službi.

Šef levice Bernd Riksinger rekao je Bild am Zontag da bi, pored bivšeg šefa Kancelarske službe i aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Tomasa de Mezijera, trebalo da budu saslušani pod zakletvom i njegov prethodnik Frank-Valter Štajnamjer (aktuelni šef diplomatije), Roland Pofala i sadašnji šef Kancelarske službe Peter Altmajer.

Savezna obaveštajna služba (BND) je, izgleda, američkoj obaveštajnoj službi NSA godinama pomagala pri špijunaži francuske vlade i Komisije EU, pri čemu je za špijuniranje visokih činovnika Ministarstva inostranih poslova u Parizu, francuske predsedničke službe i Komisije zloupotrebljena stanica BND u Bad Ajblingu, saznaju Zidojče cajtung i WDR.

Špijunska afera o ispomoći BND Amerikancima u špijuniranju Evropljana i evropskih firmi opterećuje vladu u Berlinu, a posebno De Mezijera, ocenjuju nemački mediji.

Političari i iz vladajuće koalicije i iz opozicije zahtevaju da se "karte polože na sto" i sveobuhvatno objasni uloga Kancelarske službe koja je, kako su saznali mediji, još 2008. i 2010. godine ignorisala upozorenja o pokušaju NSA da preko nemačke BND špijunira i evropske firme, poput "EADS" i "Eurokoptera".

Nemačka štampa ovih dana opširno piše o špijunskoj aferi BND, nemačke obaveštajne službe koja je još 2002. godine, posle terorističkih napada na Ameriku od 11. septembra, sklopila sporazum o saradnji sa NSA u borbi protiv terorizma.

Deo štampe, puno jasnije od političara, govori da je zato BND legalno i po nalogu NSA špijunirala, a da sada za to niko ne želi da preuzme odgvornost.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво