OEBS rešen da pomogne oko primirja u Ukrajini

Predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić poručio je da je ta međunarodna organizacija spremna da pomogne u implementaciji sporazuma iz Minska za rešavanje krize u Ukrajini. Osudio narušavanje primirja.

Ivica Dačić je, u telefonskom razgovoru sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, rekao da je OEBS rešen da učini sve u okviru svog mandata kako bi pomogao oko primirja u Ukrajini, prenosi Tanjug.

Prethodno su ruski mediji preneli da je Lavrov pozvao Dačića da iskoristi svoj autoritet kako bi specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini zatražila od tamošnjih vlasti da smesta prestanu sa flagrantnim kršenjem sporazuma iz Minska.

U razgovoru dvojice zvaničnika zaključeno je da je Paket mera za implementaciju sporazuma iz Minska, dogovoren 12. februara ove godine, šansa koju ne treba propustiti da bi se došlo do mirnog rešenja krize u Ukrajini i oko nje.

Zbog čega je, kako je istaknuto, neophodno da se sve strane pridržavaju preuzetih obaveza, saopštilo je srpsko ministarstvo spoljnih poslova na čijem čelu je Dačić.

Predsedavajući OEBS-a dodao je da očekuje da će se u okviru Trilateralne kontakt grupe naredne nedelje razgovarati o koracima koje je neophodno preduzeti da bi se intenzivirao politički proces za rešavanje krize, kao što je dogovoreno na sastanku ministarske Trojke OEBS-a 28. aprila u Beogradu.

Dačić je osudio  narušavanje primirja duž linije kontakta u istočnoj Ukrajini tokom proteklih nekoliko dana i izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog upotrebe zabranjenog teškog naoružanja i intenziviranih borbi u i oko Donjecka i Širokina, saopštila je Kancelarija OEBS-a u Beogradu.

Dačić je još jednom ponovio poziv svim stranama, koji je u Beogradu prošle nedelje podržala ministarska Trojka OEBS-a, da se potpuno i bezuslovno pridržavaju prekida vatre, prekinu sa neprijateljstvima i sprovedu sve odredbe sporazuma iz Minska, uključujući povlačenje teškog naoružanja.

Još jednom je podvukao da u potpunosti podržava aktivnosti Specijalne posmatračke misije (SPM) i istakao važnost sigurnosti i bezbednosti posmatrača i osvrnuo se na nekoliko incidenata koji su se dogodili 1. i 2. maja, dovodeći posmatrače u potencijalno opasne situacije u istočnoj Ukrajini.

"Odluku da se posmatračka misija pošalje u Ukrajinu jednoglasno je podržalo svih 57 država učesnica OEBS-a. Posmatračima SPM mora biti dozvoljen neometan pristup, uz bezbednosne garancije i bez upliva u njihov rad, koji je od krucijalnog značaja", naglasio je Dačić. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво