Читај ми!

Iran zaplenio trgovački brod, Amerikanci poslali razarač

Iranske vlasti zaplenile su trgovački brod i usmerile ga ka luci Bandar Abas. Pentagon saopštio da brod plovi pod zastavom Maršalskih ostrva i da na njemu nema američkih državljana. Ipak, američki razarač prati razvoj situacije.

Kako javlja televizija Al Arabija, iranske snage bezbednosti otvorile su vatru na brod, na kome se nalazi 34 člana posade, prenosi Rojters.

Agencija Fars navodi da je brod zaplenjen zbog povrede "iranskih teritorijalnih voda", dodajući da je brod po sudskom nalogu zaplenila iranska mornarica.

Portparol američkog Ministarstva odbrane je, međutim, izjavio da su se iranske snage u prolazu Ormuz, koji spaja Persijski i Omanski zaliv, ukrcale na brod "MV Maersk Tigris" koji plovi pod zastavom Maršalskih Ostrva.

Istakao je da na brodu nema američkih državljana i dodao da su se iranske snage ukrcale na  brod pošto su prethodno pucale na njega i naložile posadi da zađe dublje u iranske vode.

Teheran se još nije oglasio o ovom incidentu, a Rojters podseća da su iranske vlasti ranije nekoliko puta zapretile da će blokirati Ormuz kao odgovor na sankcije Zapada uvedene zbog iranskog nuklearnog programa.

Inače, vlasti Maršalskih ostrva potpisale su sa SAD 1983. godine Sporazum o dobrovoljnom pridruživanju, prema kojem je Amerika nadležna za spoljnu politiku i odbranu ostrva i ima pravo na vojne baze.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво