Читај ми!

Abe neće prisustvovati paradi u Moskvi

Japanski premijer Šinzo Abe neće prisustvovati zvaničnoj ceremoniji kojom će 9. maja u Moskvi biti obeležena 70. godišnjica Drugog svetskog rata, "zbog neusaglašenog rasporeda".

Šef Abeovog kabineta Jošihide Suga je, na konferenciji za medije, rekao da će umesto premijera svečanosti prisutsvovati japanski ambasador u Rusiji, javlja Tanjug.

Podsetio je da je Japan pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina u posetu prošle godine, ali da je ona odložena zbog ukrajinske krize, a novi termin još nije određen, prenosi Rojters.

Imajući u vidu ruske energetske resurse, Abe je nastojao da prioritetno poboljša odnose sa tom zemljom. Oni su ipak zetegnuti zbog sankcija koje je Japan uveo Rusiji zbog krize u Ukrajini, jer nastoji da prati svog bliskog saveznika SAD.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je već odbila poziv za ceremoniju, zbog napetosti oko ukrajinske krize, već će dan kasnije položiti venac na spomenik neznanom junaku u Moskvi.

EU i SAD optužuju Rusiju da naoružava aktiviste na istoku Ukrajine i vojnicima pojačava njihove snage. Rusija je više puta porekla umešanost i okrivljuje SAD za guranje ukrajinske prozapadne vlade u rat.

Očekuje se da će kineski predsednik Ksi Jinping doći na proslavu u Moskvi, mada to još nije zvanično potvrđeno.

Kineski državni mediji su javili da je 110 vojnika Narodne oslobodilačke armije već stiglo u Moskvu kako bi se pripremili za paradu.

Kina i Rusija imaju bliske diplomatske i trgovinske odnose.

"To će biti prvi put da će kontigent kineskih vojnika marširati na vojnoj paradi na Crvenom trgu ", rekao je kineski ambasador u Rusiji Li Hui za agenciju Sinhua.

Kina će biti domaćin obeležavanja svoje godišnjice rata, u junu u Pekingu, takođe sa vojnom paradom, iako je malo detalja o tome ko će sve učestvovati.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво