Читај ми!

Putin i Oland: Ili "mistral" ili pare

Ruski i francuski predsednici Vladimir Putin i Fransoa Oland saglasili su se o tome da Francuska Rusiji treba ili da isporuči nosače helikoptera "mistral" ili da vrati plaćenu novčanu akontaciju za njih.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, odgovarajući na pitanje da li su Putin i Oland razgovarali o tome kada bi mogao da se reši spor oko isporuke brodova, rekao da tačni datumi nisu objavljeni, javlja Tanjug.

Peskov je potvrdio da se to pitanje razmatra u skladu sa onim što je francuski predsednik najavio za vreme pres-konferencije u Parizu 22. aprila.

"U stvari, stav je potvrđen. Pozicija je vrlo jednostavna, ili roba ili da se vrati unapred plaćeni iznos. Potvrđeno je da obe strane dele takav stav", istakao je Peskov.

Ugovor o isporuci brodova vredan je 1,2 milijarde dolara.

Rusija je u januaru tražila zvanično objašnjenje od Francuske zašto nije isporučila prvi od dva broda "mistral", za koji je Rusija unapred platila, uz obrazloženje da joj treba pisano objašnjenje da zna da li da ide na sud ili da odobri produženje roka za isporuku.

Francuska je u novembru 2014. godine zvanično saopštila da će do daljeg kasniti sa isporukom prvog broda, koji je Rusiji trebalo da preda prošle jeseni.

Francuski ministar odbrane Žan Iv le Berijan upozorio je 1. januara da će ta zemlja isporučiti dva ratna broda "samo ukoliko Rusija povuče konkretne poteze ka trajnom miru u Ukrajini".

On je 16. februara rekao da Francuska još ne razmatra isporuku brodova, iako je prethodne nedelje dogovoren prekid vatre na istoku Ukrajine.

Le Brijan je, kako prenosi Frans pres, podsetio na izjavu francuskog predsednika na samitu EU u Briselu, 12. februara, da ne treba isporučivati nosače helikoptera, jer prekid vatre još nije počeo i postoji mnogo rizika, između ostalog i po bezbednost u Evropi.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи