Nemačka nije upozorila avio-kompanije na opasnosti u Ukrajini

Samo dva dana pre obaranja malezijskog aviona MH-17 sa 298 ljudi iznad Istočne Ukrajine, nemačka Vlada je bila informisana o povećanoj opasnosti leta iznad tog regiona, ali ta informacija nije dalje prosleđena nemačkim kompanijama, javljaju nemački mediji.

Nemački mediji izveštavaju da je nemačka Vlada imala informacije o opasnosti letenja iznad Ukrajine, ali da su, ipak, tri "Lufthanzina" aviona letela tom rutom i da je samo slučajnost da ti avioni nisu pogođeni, prenosi Tanjug.

Pozivajući se na poverljive izveštaje nemačkog Ministarstva inostranih poslova, mediji prenose da su 17. jula i tri aviona "Lufthanze" letela iznad tog područja, a jedan od njih samo 20 minuta pre malezijskog MH-17.

Mediji javljaju da su u jednom izveštaju, nekoliko dana pre rušenja malezijskog aviona, diplomate Ministarstva inostranih poslova označile situaciju u Istočnoj Ukrajini kao zabrinjavajuću, a kao razlog za tu ocenu, navedeno je obaranje vojnog aviona "Antonov" na visini od više od 6.000 metara.

To je, kako se kaže, predstavljalo jedan novi kvalitet, pošto je obaranje jednog aviona na toj visini za vojne eksperte jasan znak da se, takođe, i ciljevi na još većim visinama mogu pogoditi, odnosno, da postoji opasnost za civilne avione.

Mediji navode da je, uobičajeno, da se avio-kompanije što je moguće brže informišu o promeni sigurnosnih uslova i to se po pravilu dešava preko takozvanih upozoravajućih "Komunikata" koje Ministarstvo za saobraćaj dalje prosleđuje i dodaju da se, to u ovom slučaju dogodilo, tek po obaranju MH-17.

"Činjenica je da nama nikakve informacije od institucija nisu pre 17. jula predstavljene", prenose mediji izjavu portparola "Lufthanze" i jednog insajdera koji je rekao da "Lufthanza" sigurno ne bi više letela preko Istočne Ukrajine, da je savezna vlada upozorila kompaniju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара