Читај ми!

Porošenko traži evropske mirovne trupe

U Kijevu se održava samit Evropske unije i Ukrajine, a ukrajinski predsednik Petro Porošenko najavio je da će od čelnika EU tražiti da rasporedi mirovne trupe na istoku zemlje. Ukrajina spremna za EU za pet godina, rekao je Porošenko.

"To će biti moćan signal podrške Ukrajini i njenim evropskim integracijana", poručio je Porošenko uoči sastanka sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom, prenosi Tanjug.

U Briselu, međutim, zasad nema mnogo volje da se taj zahtev ispuni, a jedan visoki evropski funkcioner je za AFP izjavio da je zahtev primljen, ali da će EU na današnjem samitu pre svega insistirati da Kijev sprovede neophodne privredne i ustavne reforme.

"Izazovi reformskog procesa biće u fokusu današnjih razgovora", prenela je agencija, uz ocenu da EU pruža punu podršku vojnoj posmatračkoj misiji Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, koja nadgleda sprovođenje prekida vatre između ukrajinske vojske i proruskih separatista.

Današnji samit je prvi otkako je Ukrajina prošle godine potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini saopštila je da neće učestvovati na samitu zbog drugih obaveza, iako je trebalo da i ona otputuje u Kijev sa Tuskom i Junkerom.

Ukrajina spremna za EU za pet godina

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je da će njegova zemlja u roku od pet godina ispuniti uslove za članstvo u Evropskoj uniji.

Porošenko je istakao da Ukrajina zaslužuje da bude integralni deo Unije i da je članstvo u tom bloku ključni cilj njegove vlade, prenela je agencija AP.

Put Ukrajine prema EU bio je glavni kamen spoticanja između bivšeg predsednika Viktora Janukoviča i demonstranata koji su pokrenuli proteste, besni zbog toga što je Janukovič otkazao potpisivanje Sporazuma o saradnji i pridruživanju sa EU.

Od dolaska Porošenka na vlast, međutim, napori za reformisanje ukrajinske privrede kako bi ona bila usklađenija sa evropskim standardima nisu daleko odmakli, ocenjuje AP.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи