Читај ми!

Nazarbajev apsolutni pobednik izbora u Kazahstanu

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev ponovo je izabran za šefa države, pošto je dobio podršku 97,7 odsto glasača.

Odziv na juče održanim predsedničkim izborima bio je 95,22 odsto, saopštila je Izborna komisija, prenosi Beta.

"Veliki odziv dokaz je jedinstva naroda Kazahstana, želje za stabilnim životom i podrške političkom programu koji nudim", rekao je sinoć Nazarbajev uoči objavljivanja prvih rezultata.

Nazarbajev, koji vlada Kazahstanom od raspada Sovjetskog Saveza, ocenio je da je izlaskom na izbore multietnički narod njegove zemlje "još jednom pokazao jedinstvo i timski duh."

"Još jednom smo to pokazali svetu i posmatračima," rekao je Nazarbajev podsećajući da je izbore pratilo gotovo 860 međunarodnih posmatrača i 170 stranih novinara.

On je obećao da će "opravdati poverenje" naroda koji je masovno izašao na birališta.

"Gotovo svi su izašli da glasaju, dolazili su sa unucima i stajali u redu," rekao je Nazarbajev.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, čestitajući Nazarbajevu na pobedi, ocenio da rezultati izbora potvrđuju autoritet koji on uživa među građanima Kazahtstana.

Građani su  ovim pokazali i podršku kursu prema ubrzanom društvenom i ekonomskom razvoju zemlje i aktivnom učešću u Evroazijskim integracijama kao i jačanju strateškog partnerstva i saveza sa Rusijom, navodi Putin u telegramu. 

Nazarbajev je na izborima imao dva protivkandidata, ali se i oni smatraju njegovim pristalicama. Opozicija nije kandidovala svog predstavnika.

Nazarbajev je došao na vlast 1991. i tada je bio jedini kandidat na izborima. Potom je reizabran 1999, 2005. i 2011. godine, svaki put s rezultatom koji je prelazio 80 odsto glasova.

Međutim, međunarodni posmatrači su ocenili da ti izbori nisu bili slobodni.

Izbori su održani u trenutku ekonomske krize i porasta tenzija u susednim zemljama, Ukrajini i Avganistanu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи