Читај ми!

Osam miliona potpisa za svet bez nuklearnog oružja

Uoči konferencije o reviziji Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, aktivisti su predali peticiju sa osam miliona potpisa, zahtevajući da svet bude oslobođen od nuklearnog oružja.

Aktivisti su peticiju uručili šefu kancelarije UN za razoružanje Anđeli Kejn, a ispred sedišta svetske organizacije okupilo se više od hiljadu ljudi, među kojima mnogi iz Japana, prenosi Tanjug.

Kejn je, stojeći pored velikog broja kutija sa peticijama, rela da je i sama jednu potpisala kada je bila u Japanu.

Ona je navela da je u petak razgovarala sa generalnim sekretarom UN Ban Kimunom i poručila okupljenima da je on na njihovoj strani.

Kako se očekuje, na marginama konferencije američki državni sekretar Džon Keri će se sastati sa iranskim kolegom Džavadom Zarifom. To će biti njihov prvi susret posle dugih pregovora okončanih okvirnim sporazumom o spornom nuklearnom programu Teherana.

Konferenciji će, posle dve decenije odsustva, prisustvovati i Izrael, kao posmatrač.

Izrael, za koji se veruje da na Bliskom istoku jedini poseduje nuklearno oružje, a nikada nije potpisao sporazum o neširenju nukleranog oružja, nije učestvovao na skupovima potpisnica tog dokumenta od 1995. godine, u znak protesta zbog rezolucija koje smatra neobjektivnim.

Ovakve konferencije se održavaju svakih pet godina, a stručnjaci su naveli da se na ovoj ne očekuje veći pomak, posebno u svetlu zahladnelih odnosa Rusije i SAD, prenosi AP.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи