Baltimor: Novi protesti, nova hapšenja

Policija u američkom gradu Baltimoru saopštila je da je uhapsila 34 osobe, a da je šest policajaca povređeno tokom jučerašnjih protesta hiljada demonstranata povodom smrti jednog mladog Afroamerikanca.

Predstavnik policije Džeremi Silbert rekao jeda je mali deo učesnika jučerašnjih protesta izazvao je nasilje u centru grada i u zapadnom delu protekle noći i rano jutros, nakon što su demonstracije juče bile uglavnom mirne tokom celog dana, javlja AFP, prenosi Tanjug.

"Uhapšene su 34 osobe, a šest policajaca zadobilo je lakše povrede", kaže Silbert.

U subotu je na hiljade ljudi izašlo na ulice Baltimora, zahtevajući odgovore u vezi sa slučajem Fredija Greja, 25. godišnjeg Afroamerikanca koji je preminuo dok se nalazio u policijskom pritvoru.

Nakon više sati mirnog protesta, deo demonstranata počeo je da baca limenke i plastične flaše na policajce i lomi prozore na policijskim vozilima i izloge radnji, preneo je AP.

U neredima je povređeno dvoje ljudi, a najmanje desetak je uhapšeno, javljeno je u prvim vestima.

Ranije u toku jučerašnjeg dana, okupljeni su noseći plakate sa natpisima "Zatvorite policajce ubice!" i "Ujedinite se!", prošetali od bolnice gde je mladić preminuo do gradske skupštine, gde su ispunili gradski trg.

Grej je preminuo 19. aprila nakon što je zadobio fatalnu povredu kičme dok se nalazio u policijskom pritvoru.

Njegova smrt intenzivirala je nacionalnu debatu o policijskom postupanju prema Afroamerikancima.

Najnoviji protesti usledili su pošto je zamenik komesara policije saopštio da je Greju trebalo da bude ukazana medicinska pomoć na mestu hapšenja, pre nego što je stavljen u kombi sa lisicama i bez pojasa, čime su prekršena pravila službe.

Grejova smrt upoređena je sa ubistvima drugih nenaoružanih Afroamerikanaca, koje su počinili policajci belci u Njujorku i Fergusonu, navela je američka agencija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво