Читај ми!

"Noćni vukovi" odali poštu poljskim žrtvama u Katinskoj šumi

Motociklisti iz najstarijeg ruskog kluba "Noćni vukovi" položili su cveće u Katinskoj šumi i odali poštu poljskim žrtvama kojih je više od 14.500 streljano po nalogu vrhuške Kremlja u proleće 1940. godine.

Učesnici počasne vožnje "Putevima pobede od Moskve do Berlina", kojima je zabranjen grupni ulazak u Poljsku, prvo su položili cveće u ruskom delu memorijalnog kompleksa u Katinskoj šumi, gde leže sovjetske žrtve režima Josifa Staljina, a zatim i na grobove streljanih poljskih vojnih zarobljenika, oficira i rezervista, prenosi Beta.

Uzeli su i šaku zemlje sa dela gde su neidentifikovani posmrtni ostaci, koju će poneti u Varšavu da je predaju varšavskom groblju Povonzki, javlja poljska televizija TVP info.

"Noćni vukovi" su iz Katinske šume u konvoju od 14 motocikala i dva automobila, neki porodično sa decom, krenuli u pravcu Belorusije.

Minsk je sledeća stanica na trasi dugoj 6.000 kilometara preko Belorusije, Poljske, Češke, Slovačke i Austrije do Nemačke, u okviru proslave 70. godišnjice kraja Drugog svetskog rata.

Kako su "Noćni vukovi" u Katinu kazali poljskoj televiziji, u ponedeljak će pojedinačno ući u Poljsku, čije vlasti su im zabranile grupni prolazak, pravdajući se formalnim razlozima, zato što navodno Ambasada Rusije nije navela sve detalje trase i programa.

Današnja Žečpospolita, pozivajući se na nezvanične izvore u poljskoj vladi, piše da je za odluku da se "Noćnim vukovima" zabrani da uđu u Poljsku bilo presudno to što su planirali da polože cveće na grobove Poljaka koje je u Drugom svetskom ratu pobila nacionalistička Ukrajinska ustanička armija.

"Rusi na grobovima Poljaka koje su pobili ukrajinski nacionalisti. To je čista provokacija", kazao je poljskom listu neimenovani izvor iz vlade i dodao da je problem bilo i to što su želeli da gledaju fudbalsku utakmicu, što bi verovatno izazvalo okršaje sa poljskim huliganima.

U ponedeljak će o prolasku "Noćnih vukova" raspravljati i češka vlada, pošto je dobila peticiju građana i otvoreno pismo 75 čeških i slovačkih ličnosti sa zahtevom da ruske motocikliste ne pusti u Češku jer dolaze kao agresivni nacionalisti da provociraju. 

Kako poljski, češki pa i nemački zvaničnici na vožnju "Putevima pobede Crvene armije" gledaju kao na ciljanu provokaciju Moskve, ako ne budu pušteni u Poljsku, u Berlin će, u znak solidarnosti s "Noćnim vukovima", stići poljski motociklisti.

"27. aprila u devet sati čekamo na graničnom prelazu u Terespolu. Ako granična straža ne pusti u Poljsku ruske motocikliste, mi ćemo proći preko Poljske njihovom trasom i u skladu sa planom zapalićemo svuda sveće u njihovo ime", kazao je Viktor Vengžin iz kluba poljskih motociklista koji organizuju patriotske vožnje po svetu odajući poštu poginulim poljskim vojnicima.

Berlin poništio vize "Noćnim vukovima"? 

Nemačka vlada je članovima ruskog bajkerskog kluba "Noćni vukovi", koji su od Moskve krenuli za Berlin putem pobednika u Drugom svetskom ratu, poništila vize, tako da bi njihov ulazak u Nemačku trebalo da bude sprečen, piše nemačka štampa. 

Vodećim članovima "Noćniih vukova" se otkazuje ulazak u Nemačku, kaže se u vladinim krugovima u Berlinu, prenose nemački mediji.

Portparoli ministarstava unutrašnjih i inostranih poslova obrazložili su da zvanični Berlin ne veruje da bi dolazak bajkera poslužio cilju, odnosno doprineo jačanju nemačko-ruskih odnosa, prenosi Tanjug pozivajući se na nemačke medije.

Nemačka vlada je ukazala i na moguće opasnosti za javnu sigurnost i red u Nemačkoj zbog planiranog dolaska bajkera i istakla da, ukoliko postoji sumnja za takve opasnosti, oni imaju "pravo i obavezu" da preduzmu nužne mere i te rizike spreče, prenose nemački mediji.

Ruski motociklisti iz kluba "Noćni vukovi", krenuli su iz Moskve u počasnoj vožnji, povodom 70. godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom, uprkos odluci Poljske da im ne dozvoli da pređu poljsku granicu.

Oko 20 bajkera, uključujući članove grupe "Noćni vukovi" krenulo je iz Moskve sa ciljem da u Berlin dođu 9. maja.

Najava ruskih motociklista, među kojima su i članovi grupe "Noćni vukova", navodno bliski ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, da će tokom vožnje proći i kroz Poljsku, u toj zemlji izazvala je žestoke reakcije.

Premijerka Poljske Eva Kopač rekla je pre nekoliko dana da tu ideju smatra provokacijom, dok je poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo juče da Poljska neće dozvoliti ruskim motociklistima da pređu poljsku granicu i uđu na teritoriju Evropske unije, delom i zato što ne može da garantuje njihovu bezbednost.

Vođa "Noćnih vukova" Aleksandar Zaldostanov izjavio je da će motociklisti i dalje pokušavati da pređu zajedno kao što je planirano na granici blizu Bresta, Belorusije, uprkos odluci Poljske.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво