Читај ми!

Zeman: Demokratija se ne izvozi na bajonetima

Predsednik Češke Miloš Zeman poručio je, povodom krize talasa izbeglica iz Afrike i Azije, da bi pojedine zemlje morale da preispitaju svoju intervencionističku politiku. Međunarodna zajednica morala bi da pruža pomoć ne na moru, nego onima koji žele da ostanu u svojoj zemlji, kaže Zeman.

Miloš Zeman, u  intervjuu koje su objavile Lidove novini, kaže da se "problem neće rešiti tako što deo stanovništva ili sve prevezete u Evropu a tu zemlju ostavite napuštenu", prenosi Tanjug.

"Neke neimenovane zemlje bi morale da pre svega preispitaju svoju savest i svoju intervencionističku politiku. Na kraju krajeva, sve treba vrednovati prema ishodu a ne prema dobrim namerama", rekao je češki predsednik i naglasio da se demokratija jednostavno na izvozi na bajonetima.

Kao primere intervencionističke politike koja je dovela do haosa i plime izbeglica na kapijama Evrope, češki predsednik naveo je Libiju, Siriju i Irak.

Kao rešenje za problem afričkih i azijskih izbeglica koje očajnički pokušavaju da dopru do Evrope, predsednik Češke je predložio da međunarodna zajednica i Evropska unija počnu da ružaju pomoć ali ne izbeglicama nego onim Libijcima ili drugima koji žele da ostanu u svojoj zemlji.
 
Češki predsednik upozorio je da ljudska prava nisu samo politička, već i socijalna i ekonomska.

"Istinski način da se bori za ljudska prava jeste komunikacija među ljudima u onim zemljama gde se prava krše. Imam time na umu razmenu turista, studenata, privrednika. Da se tako radilo sa Kubom već odavno bi bila demokratska zemlja, dok je 50 godina sankcija samo rezultiralo time da njome mirno vlada porodica Kastro", rekao je Zeman.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво