Читај ми!

Zemljotres u Nepalu, više od 2.500 mrtvih

Broj žrtava razornog zemljotresa u Nepalu raste iz sata u sat, jer je mnogo onih koji su zarobljeni pod ruševinama. Prema poslednjim informacijama, poginulo je više od 2.500 osoba, a povređeno oko 5.936 ljudi. Države sveta i međunarodne organizacije pritekle su u pomoć unesrećenima. Srbi koji se trenutno nalaze u Nepalu su dobro, kaže ambasador Srbije u Indiji Vladimir Marić.

Strahuje se da bi broj žrtava mogao da bude još veći jer spasioci nisu stigli do mnogih manjih mesta i sela sa kojima su veze u prekidu.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova navodi se da je zemljotres čiji je epicentar bio između Katmandua i Puhare, naneo štetu u 30 od 75 regiona u Nepalu, a posao spasiocima otežava to što je dosta puteva uništeno ili veoma oštećeno. 

Olujne kiše s grmljavinom mogle bi da izazovu klizišta i poplave, a nevreme bi moglo da se zadrži u Nepalu sve do 28. aprila, naročito u istočnim oblastima i glavnom gradu Katmanduu, kao i u istočnim i severoistočnim indijskim državama.

Snažni naknadni potres jačine 6,7 jedinica po Rihteru, koji se osetio se u celom Nepalu, pogodio je Katmandu.

Ljudi su u panici istrčali na ulice, kao i u Indiji, gde su se u Nju Delhiju zatresle zgrade, prenele su agencije.

Prema najnovijim podacima, u zemljotresu koje je pogodio Napal poginulo je ukupno 2.430 ljudi, od kojih 60 u susednim zemljama.

U nepalskoj prestonici Katmanduu život je izgubila 721 osoba.

Među poginulima je i 17 planinara koji su nastradali u lavini podstaknutoj zemljotresom, koja je prekrila njihov kamp u podnožju Mont Everesta.

Jedini planinar koji je poginuo u lavini i koji je identifikovan je izvršni direktor kompanije "Gugl" Den Fredinburg.

Međunarodni ekspertski tim Ujedinjenih nacija, ocenio ja da je zemljotresom, na neki način, pogođeno najmanje 6,6 miliona stanovnika Nepala.

U međuvremenu, poglavar rimokatoličke crkve papa Franja molio se na vatikanskom trgu Svetog Petra za žrtve katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Nepal i okolinu i pozvao sve zemlje da pomognu preživelima.

Poručio je da se moli za žrtve, povređene i sve one koji stradaju u ovoj nesreći i zatražio za njih neophodnu pomoć, podršku i solidarnost , prenosi AP.

Indija je među prvim državama iz koje su stigle 43 tone pomoći i blizu 200 spasilaca.

U zonu zemljotresa poslat je američki tim za borbu protiv prirodnih katastrofa, a odobreno je i početnih milion dolara pomoći za najhitnije potrebe.

Podršku i pomoć su najavile i Britanija i Španija, a Norveška obećava tri i po miliona evra za otklanjanje štete. Britanski premijer Dejvid Kameron ističe da će Britanija učiniti sve da pomogne onima koje je zadesio zemljotres. Pomoć i medicinske radnike šalje i Izrael.

Zemljotres koji je u subotu pogodio Nepal, najgori je koji je pogodio tu siromašnu južnoazijsku državu u poslednjih 80 godina.

Uništeni su veliki delovi Katmandua, a potres se značajno osetio i u delovima Indije, Bangladeša, Tibeta i Pakistana.

Većina delova Katmandua bila je bez struje i vode danas, ali je aerodrom otvoren i prvi avioni počeli su da dopremaju humanitarnu pomoć.

Bolnice u Katmanduu su prepune, i nedostaje im lekova i opreme, kao i mesta za odlaganje tela, saopštile su Ujedinjene nacije.

Državne i privatne škole su pretvorene u skloništa.

Dolina Katmandu nalazi se na listi Svetske kulturne baštine Uneska.

U zemljotresu su uništeni brojni istorijski lokaliteti, a direktorka agencije UN za kulturu Irina Bokova saopštila je da je Unesko spreman da pomogne u njihovoj obnovi.

Prema podacima Američkog geološkog zavoda zemljotres od 7,8 jedinica po Rihteru juče je pogodio Lamdžung, oko 80 kilometara severozapadno od Katmandua, na dubini od samo 11 kilometara.

Evropska komisija izdvojila je tri miliona evra za hitnu pomoć Nepalu.

Navodi da je ova pomoć namenjena za obezbeđivanje vode, lekova, skloništa i telekomunikacije u najugroženijim oblastima.

"Mobilisao sam sva sredstava da bi se hitno pomoglo preživelima i vlastima posle ove tragedije. Najpotrebniji su medicinski timovi i najneophodnije potrepštine. Pozivam sve zemlje članice EU da se pridruže koordinisanoj evropskoj akciji", izjavio je evropski komesar zadužen za humanitarnu pomoć Hristos Stilijanides.

Aktiviran je Mehanizam EU za civilnu zaštitu, a zemlje članice, među kojima Belgija, Finska, Nemačka, Grčka, Holandija, Poljska i Švedska su već ponudile pomoć u vidu slanja timova za potragu i spasavanje, sistem za prečišćavanje vode, kao i tehničku podršku.

I ostale članice su izrazile spremnost da pomognu, dodaje se u saopštenju Evropske komisije.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво