Naftne mrlje prete Kanarskim ostrvima

Španska vlada aktivirala je ekološki alarm zbog naftnih mrlja koje prete kristalno čistim plažama na jugozapadu Kanarskih ostrva.

Prema rečima španskog Okeanografskog instituta, naftne mrlje mogle bi da utiču na osetljivu obalu Kanarskih ostrva, koja su veoma popularna destinacija za evropske turiste.

Vlada je navela da je jedna plaža očišćena od nafte, a da se operacije čišćenja sprovode na još tri plaže, nedaleko od veoma popularne turističke destinacije Maspalomas na ostrvu Gran Kanarija.

Grupe za zaštitu životne sredine kritikovale su regionalne vlasti pošto je ruski ribarski čamac Oleg Najdenov, koji se zapalio u lokalnoj luci 11. aprila, odvučen na otvoreno more iz predostrožnosti.

Brod, u kojem je bilo 1.400 tona goriva, potonuo je 14. aprila, oko 24 kilometara južno od ostrva.

Struje sada mogu da naftne mrlje, za koje se veruje da dolaze od Olega Najdenova, odnesu i do obližnjih ostrva, navela je vlada.

"Ekološki alarm je aktiviran za sva Kanarska ostrva, a avioni nadleću jug Tenerifa i ostrva La Gomera", saopštila je vlada.

Organizacija za zaštitu prirode "Grinpis" postavila je na internet fotografije delfina umazanog naftom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара