Erdogan osudio zemlje koje priznaju genocid nad Jermenima

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio je lidere zemalja koji su priznali genocid nad Jermenima u vreme Otomanskog carstva.

Redžep Tajip Erdogan je optužio Francusku, Nemačku, Rusiju i Austriju čiji su lideri ili parlamenti nedavno opisali ubijanje Jermena kao genocid da podržavaju "tvrdnje konstruisane na jermenskim lažima", preneo je AP.

Erdogan je, takođe, optužio SAD da su stale na stranu Jermenije iako predsednik Barak Obama nije upotrebio izraz genocid u svojoj godišnjoj poruci, navodi Tanjug.

"Oni bi trebalo da najpre očiste mrlje na vlastitim istorijama", rekao je turski lider, prenosi AP.

Komemoracijom u Jerevanu, juče je obeležena 100. godišnjica pogroma nad Jermenima, za vreme Otomanskog carstva, a svečanosti je prisustvovalo 60 delegacija raznih zemalja, među njima i predsednici Srbije, Rusije, Francuske i Kipra.

Ankara tvrdi da nije reč o genocidu, ali ne poriče zločin velikih razmera, dok je Evropska unija nedavno pozvala Tursku na bazi rezolucije iz 1987. da "prizna genocid".

Mnogi istoričari tvrde da su turske vlasti u periodu između 1915. i 1917. godine ubile oko 1,5 milion Jermena, smatrajući ih saveznicima Rusije sa kojom su bile u ratu, dok Turci tvrde da je taj broj žrtava preuveličan i pominju oko 500.000 ubijenih.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 25. apr 2015, 20:14) - anonymous [neregistrovani]

www.

ovo je naj opasnije kada neko ne priznaje zlocine njihovih sunarodnika.nemci su to na vreme raskrstili.priznali,osudili zlocin i nastavili dalje da zive sa ostalim narodima.ne moze on da osudi ostatak sveta.