Štajnmajer: Stradanje Jermena ne bih nazvao genocidom

Masovno ubistvo Jermena koje je počelo pre 100 godina ne bih nazvao genocidom, kaže šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

Nemački ministar spoljnih poslova kaže da usvajanje termina genocid za ubistvo 1,5 miliona Jermena za vreme Otomanskog carstva, mogu da iskoriste oni koji pokušavaju da minimalizuju Holokaust, prenosi Tanjug.

"Muka mi je više od debata u kojima se od mene očekuje da igram kako mi sviraju, iako svi znaju - i oni koji postavljaju pitanja i oni koji odgovaraju - da kompleksna sećanja retko mogu biti svedena na etiketu", ističe Štajnmajer u intervjuu za nedeljnik Špigel.

Na sednici Bundestaga, posvećenoj 100-godišnjici stradanja Jermena, predsednik Bundestaga Norbert Lamert označio je turski pokolj nad Jeremena genocidom.

Takođe, poslanički klubovi doneli su odluku da se stradanje tog naroda iz 1915. godine nazove genocidom.

Predsednik Joakim Gauk poručio je da Nemačka osuđuje masakr izvršen pre 100 godina nad Jermenima u Otomanskom carstvu i smatra ga genocidom.

"Nemačka snosi delimicnu krivicu za taj pogrom", dodaje Gauk.

To je prvi put da su nemački zvaničnici upotrebili rec genocid opisujući ubijanje Jermena u Otomanskom carstvu.

Gaukova izjava na verskoj ceremoniji u berlinskoj katedrali, kojom je obeležena stogodišnjica ubistva Jermena, predstavlja neobično snažno priznanje uloge tadašnjeg Nemačkog carstva u tom događaju.

Zvanični Jerevan navodi da je 1,5 milion Jermena ubijeno između 1915. i 1917. godine, dok se raspadalo Otomansko carstvo. Već dugo traže da međunarodna zajednica prizna da se radi o genocidu.

Moderna Turska, zemlja naslednica Otomanskog carstva, odbacuje te navode i tvrdi da je između 300.000 i 500.000 Jermena i isto toliko Turaka poginulo u nemirima, kad su se Jermeni digli protiv otomanskih vladara i stali na stranu ruskih trupa.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 24. apr 2015, 22:26) - anonymous [neregistrovani]

...

Dobar i los policajac,politika koja prolazi.