Nemački predsednik nazvao pokolj Jermena genocidom

Nemački predsednik Joakim Gauk opisao je masovna ubistva Jermena od strane otomanskih Turaka za vreme Prvog svetskog rata kao genocid, što je promena stava Nemačke čiji su zvaničnici do sada izbegavali da upotrebe taj izraz.

Predsednik Joakim Gauk je jasno rekao tokom jedne verske ceremonije u Berlinu da je "sudbina Jermena primer u istoriji masovnog uništenja, etničkog čišćenja, proterivanja i genocida koji obeležava 20. vek na tako užasan način", prenosi Beta.

Sutra se u Jerevanu održava zvanična komemoracija povodom 100. godišnjice otomanskog masakra nad Jermenima za vreme i neposredno posle Prvog svetskog rata.

Istoričari procenjuju da je tada ubijen 1,5 milion Jermena što se smatra prvim genocidom 20. veka.

Turska negira da je reč o genocidu, uz ocenu da je broj žrtava preuveličan i da su nastradali žrtve građanskog rata i nemira posle raspada Otomanskog carstva što je dovelo do gubitaka na obe strane.

Nemačka vlada do sada nije koristila reč genocid za taj pokolj. Oko dvadeset zemalja među kojima i Francuska i Rusija je to već učinilo, dok Ankara i dalje negira da je to bio genocid.

"Tim sećanjem ne stavljamo nikoga danas živog na optuženičku klupu. Ali ono što naslednici žrtava mogu s pravom da očekuju je priznanje istorijskih činjenica i takođe istorijske krivice", rekao je Gauk.

Gauk je ukazao da Nemačka koja pre jednog veka nije želela da ugrozi odnose sa svojim otomanskim saveznikom, takođe mora da razmotri odgovornost koju ona deli za genocid nad Jermenima.

Nemački vojnici bili su uključeni u planiranje i sprovođenje deportacije Jermena, rekao je on i dodao da su ukazivanja nemačkih posmatrača i diplomata koji su videli otomansku želju za uništenje Jeremena bili zanemarivani jer nemački Rajh, saveznik Otomanskog carstva, "nije želeo da ugrozi" veze sa njim.

"Niko ne treba da se plaši istine", rekao je on.

Nemački parlament sutra će razmotriti predlog rezlucije o pogromu Jermena. Taj tekst nije otišao toliko daleko kao predsednik Gauk, već samo uspostavlja vezu između masakra Jermena i "genocida" dvadesetog veka. Ta inicijativa dobila je podršku nemačke vlade.

Austrijski parlament juče je izazvao gnev Ankare jer je priznao jermenski genocid. Turska je reagovala povlačenjem svog ambasadora u Austriji na konsultacije.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 24. apr 2015, 11:53) - anonymousRadovan [neregistrovani]

.Vilhem drugi i 1915.g.

Nad Srbima je izvrsen genocid.Posle izgubljene cerske bitke,austrogarska je bila spremna na primirje,sto nemacki car Wilhelm drugi nije dozvolio vec je preuzeo novu ofanzivu na Kolubari,gde je Pocorek razgromljen, Nemci su uz saveznike da ih ne pominjem,prisilili srpsku armiju na povlacenje preko Albanije,ali su civilno stanovnistvo masovno ubijali,kao i u drugom svetskom ratu.

(petak, 24. apr 2015, 09:26) - Dragan [neregistrovani]

Turska i Otomansko carstvo

Danashnja Turska nije ucinila taj genocid, vec tadasnja Otomanska imperija, sa kojom je upravo zapad imao nekakve zajednicke interese....Pa, ne vidim razlog, zasto danasnja Turska ne bi nazvala taj pokolj ljudi genocidom, osim, ako, je pravni naslednik te tadasnje imperije, pa da mora da placa odstete i vraca teritorije: Hm, HM...A, zapad, kao, im misli dobro...

(petak, 24. apr 2015, 09:15) - anonymous [neregistrovani]

Zapravo

Prvi genocid u 20. veku su počinili Britanci prema Burima u Južnoj Africi; hladnokvrvno su ih masakrirali zarad zlata i dijamanata. Tek toliko da se zna, ali ko se usudi da to slučajno kaže...  

(petak, 24. apr 2015, 08:54) - Zoonlogonechon [neregistrovani]

a srpski parlament, predsednik?

Turska ja priznala Srebrenicu kao genocid a protivi se da prizna pokolj nad Jermenima kao genocid. Turska pritiska uspesno mnoge evropske zemlje da ne priznaju genocid preteci im da ce izgubiti trziste od 80 miliona stanovnika i strateskog geopolitickog partnera. Srija nije u stanju da osudi progon Jermena kao genocid iz ekonomskih razloga.

(petak, 24. apr 2015, 08:53) - Световид [neregistrovani]

Над Србијом су учињени геноциди и сви ћуте?

И Јермени су страдали, али пре пар година је бар начињен помак у односима Јерменије и Турске , па су формирали неутрално тело да би испитали цео случај/геноцид који се тада десио!

О геноцидима над Србима, нема никаквог неутралног тела, нема казне, нема извињења, већ сви Србе нападају да су злочести, иако смо жртве?

(petak, 24. apr 2015, 07:30) - anonymous [neregistrovani]

pravedan čovek

I jeste bila i svi koji masovno pobijaju ljude treba da se susretnu sa ovakvom istinom, bilo je toga i u regionu nije uvek dovoljno biti jak i masovno ubijati.

(petak, 24. apr 2015, 00:20) - С [neregistrovani]

ГЕНОЦИД

Ако је Сребрница геноцид ово ја не знам како би требало да се назове! Нема шта да се негира!