Jermenska crkva kanonizovala žrtve genocida

Jermenska crkva danas je kanonizovala 1,5 miliona Jermena koje su otomanske snage masakrirale pre sto godina.

Na dvosatnoj ceremoniji održanoj ispred glavne katedrale u blizini prestonice Jerevana svetim su proglašene žrtve masakra izvršenog 1915. godine, javio je AFP.

Više od milion Jermena je deportovano, ubijeno, mučeno, ali su uprkos tome ostali verni Hristu, rekao je na ceremoniji vrhovni poglavar Jermenske apostolske crkve, katolikos Karekin Drugi.

Nakon ceremonije oglasila su se crkvena zvona širom zemlje a odata je i pošta stradalima minutom ćutanja.

Kako je javila jermenska televizija, zvona su se oglasila i u gradovima u svetu, uključujući Madrid, Veneciju, Berlin i Katedralnu Notd Dam u Parizu.

Predsednik Jermenije Serž Sarkisijan izjavio je da Jermeni imaju "moralnu obavezu i pravo" da se sete 1,5 miliona stradalih.

U Jerevanu se očekuje dolazak više stotina hiljada ljudi na komemoraciju. Među njima će biti i ruski predsednik Vladimir Putin i francuski predsednik Fransoa Oland.

Godišnjicu će obeležiti i jermenska dijaspora, od Los Anđelesa i Stokholma do Pariza i Bejruta.

Istoričari procenjuju da je 1,5 miliona Jermena ubijeno za vreme i posle Prvog svetskog rata u Turskoj, što mnogi ocenjuju kao prvi genocid u 20. veku.

Turska negira da je reč o genocidu, uz ocenu da je broj žrtava preuveličan i da su nastradali žrtve građanskog rata i nemira posle raspada Otomanskog carstva što je dovelo do gubitaka na obe strane.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 24. apr 2015, 13:08) - anonymous [neregistrovani]

Kapa dole!

srbija se treba ugledati na jermeniju u pogledu, da tako kazem, ,,kampanje genocida'' kojom je upoznala svet sa strahotama od strane turaka i da jasno kaze svetu sta se desilo u jasenovcu, jadovnu itd. ne samo da cuti kao da se nista nije dogodilo i da natera hrvatsku da prizna genocid pocinjen u II svetskom ratu.

(četvrtak, 23. apr 2015, 16:29) - anonymous [neregistrovani]

Kanonizacija

Kanonizacija je pravi chin da se ne zaborave nevine zrtve koje postradase samo zato sto su druge nacionalnosti i druge vere. Secanje na njih ce biti izlozeno u svakom kalendaru Pravoslavne Crkve. I ne samo secanje na njih, nego i secanje na one koji su izvrsili ovaj gnusni genocid, bez obzira pod kojim imenom su to ucinili.

(četvrtak, 23. apr 2015, 15:58) - anonymous [neregistrovani]

@Zrtve

kako mislite da Turska nije odgovorna za genocid ? Turska je direktna naslednica otomanskog carstva, identicne drzave i naroda koja danas nosi samo drugacije ime. 

(četvrtak, 23. apr 2015, 15:52) - Dragan [neregistrovani]

Žrtve

U svakom slučaju današnja Turska nije kriva zbog tadašnjih žrtvi, već Otomansko carstvo, odnosno taj koji je bio odgovoran za te žrtve. I, u svakom slučaju je genocid! Žrtve i takav dogadjaj ne sme da se zaboravi!