Читај ми!

Poljska kupuje američki "Patriot"

Ministarstvo odbrane Poljske saopštilo je da je izabralo američku kompaniju "Rejtion", proizvođača raketnog sistema zemlja-vazduh "Patriot", za snabdevača sistema raketne odbrane Poljske.

Američki sistem najviše odgovara sistemu bezbednosti u Poljskoj, u okviru je sistema NATO-a i koristi se u nekoliko zemalja, navelo je poljsko ministarstvo, prenosi Tanjug.

Agencija Rojters je javila da je poljska vlada odobrila preporuku Ministarstva odbrane da se preko tendera naruči američki sistem "Patriot".

Predsednik Poljske Bronislav Komorovski saopštio je danas da će Poljska ući u pregovore sa SAD radi finalizacije tendera vrednog oko pet milijardi dolara.

Ministarstvo odbrane je saopštilo i da je za dalje testove pri kupovini 70 helikoptera izabrala "Erbas" helikopter "EC-725 Karakal", a ne helikoptere američkih ponuđača.

Američka vojska je krajem prošlog meseca rasporedila jednu bateriju protivraketne odbrane "Patriot" u blizini Varšave, u okviru zajedničkih vežbi sa članicom NATO Poljskom, a u svetlu konflikta u susednoj Ukrajini.

Poljska, koja je članica NATO-a od 1999. godine, ne poseduje sopstveni sistem zaštite od balističkih projektila, podsetila je britanska agencija Rojters, dodajući da je ta zemlja sada odlučila od koga će kupiti taj sistem projektila srednjeg dometa.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво