Čuvar Aušvica tražio oproštaj prvog dana suđenja

Prvog dana suđenja u Lineburgu, bivši "računovođa Aušvica" Oskar Grening tražio je oproštaj za žrtve Holokausta navodeći da oseća moralnu krivicu ali je istakao razliku između svog i posla dželata.

"Nema sumnje da snosim moralnu odgovornost. Molim za oproštaj. Kada je u pitanju odgovornost na vama je odluka", rekao je odlučnim tonom 93-godišnji bivši pripadnik nemačke SS divizije, prenosi Beta.

Greningu se sudi za poslove koje je obavljao u Aušvicu u maju i julu 1944, kada je u logor stiglo oko 425.000 Jevreja iz Mađarske i kada je njih 300.000 pogubljeno u gasnoj komori.

Oskar Grening je u sudnicu ušao uz pomoć dva advokata, ali se spretnim pokretom smestio na optuženičku klupu i pažljivo pratio čitanje optužnice.

Suđenje je počelo u velikoj sali zbog medijske pažnje a pre početka suđenja tri simultana prevodioca za engleski, hebrejski i mađarski su položila zakletvu pred sudom.

Tokom saslušanja, Grening je opisivao svakodnevni život u koncentrancionom logoru pažljivo praveći razliku između svog posla i čuvara koji su direktno bili umešani u pogubljenje logoraša.

Grening je rekao da je njegov zadatak bio da spreči krađu prtljaga deportovanih ljudi.

Tužioci tvrde da je Grening, između ostalog, pomogao da se prikupi novac koji je uzet od zatvornika u logoru.

Oskar Grening ne negira da je u Aušvicu bio čuvar, ali tvrdi da nije počinio nijedan zločin.

Frans pres navodi da suđenja Greningu ne bi bilo bez zalaganja Tomasa Valtera, advokata koji zastupa oko 30 žrtava ili članova porodica stradalih u logoru.

Valter je objasnio da su iz pravnih razloga optužbe protiv Greninga ograničene na Mađarsku akciju iz 1944, kada je u Aušvic stiglo 137 vozova sa 425.000 ljudi.

Suđenje je izazvalo veliko medijsko interesovanje. Predviđeno je 27 ročišta, a suđenje bi trebalo da se završi krajem jula.

Prema podacima nemačkog istoričara Andreasa Sandera, zapadni saveznici, Zapadna Nemačka a zatim ujedinjena Nemačka osudili su oko 6.650 ljudi u vezi sa zločinima nacista.

Među njima je najviše onih koji su osuđeni za potkazivanje i progon, dok je sedam odsto osuđeno za "masovna ubistva".

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво