Читај ми!

Kapetan broda sa migrantima optužen za ubistvo

Italijansko tužilaštvo optužilo je kapetana i člana posade broda sa migrantima koji se tokom vikenda prevrnuo da su podsticali ilegalnu imigraciju. Kapetan je takođe optužen za ubistvo iz nemara, nakon pogibije 800 migranata.

Tužioci su se tokom noći ukrcali na spasilački brod kojim je 27 preživelih prevezeno na Siciliju, i uhapsili kapetana Tunišanina i člana posade Sirijca, javio je AP, prenosi Tanjug. Brod sa migrantima prevrnuo se tokom vikenda, nakon što se otisnuo sa obala Libije.

Tužilaštvo na Siciliji saopštilo je i da su dva postupka dovela do prevrtanja broda sa migrantima tokom vikenda, što se smatra najtežom nesrećom ovakve vrste na Mediteranu.

U saopštenju, tužioci navode da je kapetan broda, Tunišanin Muhamed Ali Malek (27) greškom zabio svoj brod u trgovački brod, koji je plovio pod portugalskom zastavom, a koji je došao radi spasavanja.

Migranti su zatim sami promenili svoj položaj na brodu, koji je već bio van ravnoteže usled sudara, preneo je AP.

Tužilaštvo navodi da bilans žrtava još nije poznat, navodeći da su putnici izneli podatke da je na brodu bilo između 400 i 950 ljudi, dok ih je, prema procenama posade spasilačkog broda, bilo oko 850.

Samo 24 tela su pronađena, dok je 28 ljudi preživelo.

Tužilaštvo počinje da gradi optužnicu protiv trgovaca ljudima odgovornih za možda najtežu nesreću tokom višedecenijske krize migranata u južnom Mediteranu, dok Evropska unija razmatra novi plan kako bi se zaustavio priliv izbeglica i izvršio udarac na finansije krijumčara i njihovu najvredniju imovinu, brodove.

Preživeli su prevezeni u centar za migrante u Kataniji i, prema rečima portparola Međunarodne organizacije za migraciju Flavija di Đakoma, "veoma su umorni, u velikom šoku, tihi".

U međuvremenu, šef libijske diplomatije Muhmed el Dajri osudio je, kako je rekao "švercere smrti" koji su organizovali prebacivanje ilegalnih migranata.

"Migranti su napustili oblast koju kontrolišu milicije. Mi osuđujemo te švercere smrti", rekao je Dajri za AFP u telefonskom razgovoru iz Indonezije gde prisustvuje samitu Azija-Afrika.

UNHCR: U nesreći poginulo 800 ljudi 

Predstavnici Visokog komesarijata UN za izbeglice i Međunarodne organizacije za migracije saopštili su da je u pomorskoj nesreći u Sredozemlju u nedelju poginulo 800 ljudi, prenosi Beta.

"Možemo da kažemo da je poginulo 800 ljudi", rekla je Karlota Sami, portparolka UNHCR-a u Italiji.

Posle razgovora sa većinom od 27 preživelih, ovu procenu potvrdio je i predstvanik Međunarodne organizacije za migracije.

Samijeva je rekla da su izbeglice u subotu u osam časova krenule iz Tripolija velikim ribarskim čamcem u kojem je bilo više od 800 ljudi, među kojima i dece od 10 i 12 godina. U čamac se ukrcalo oko 150 Sirijaca, kao i migranti poreklom iz Eritreje i Somalije.

"Preživeli su iz Malija, Gambije, Senegala, Somalije, Eritreje i Bangladeša", rekla je portparolka UNHCR-a i dodala da su oni odvedeni u prihvatne centre na tom području.

Evropa je često na meti optužbi zbog pasivnosti pred sve češćim nesrećama sa imigrantima koji preko Sredozemlja pokušavaju da stignu do Starog kontinenta.

Evropska unija je u ponedeljak dogovorila akcioni plan od 10 tačaka u pokušaju da nađe odgovor na priliv ilegalnih migranata i predupredi nove tragedije poput najnovije u Mediteranu.

Plan je predložila Evropska komisija, a podržali su je ministri spoljnih i unutrašnjih poslova EU na hitnom sastanku u Luksemburgu.

Plan predviđa povećanje finansijskih sredstava i broja brodova i opreme koji su na raspolaganju u okviru operacije EU za zaštitu granica "Triton" i "Posejdon".

EU će, kako se navodi u akcionom planu, učiniti sistematski napor da uhvati i uništi brodove koje koriste trgovci ljudima, koristeći kao model operaciju "Atlanta" kod obala Somalije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво