Turska i Nemačka na različitim stranama zbog Jermena

Povodom obeležavanja stote godišnjice pogroma Jermena, Turska i dalje ne prihvata termin "genocid" za masovna ubistva Jermena u Prvom svetskom ratu, dok je Nemačka odlučna u upotrebi tog termina.

Turci dele bol sa Jermenima čiji su roditelji i dedovi ubijeni u Otomanskom carstvu tokom deportacije 1915. za vreme Prvog svetskog rata, saopštio je turski premijer Ahmet Davutoglu, povodom stote godišnjice te tragedije, prenosi Tanjug

Ipak, Jermeni smatraju ta masovna ubistva genocidom, što je termin koji Turska konstantno odbija.

Davutoglu je u svom današnjem saopštenju još jednom ponovio kako Turska ne prihvata reč "genocid" kao definiciju za ubijanje Jermena u Prvom svetskom ratu.

"Svesti sve na jednu reč, baciti generalizacijom odgovornost samo na tursku naciju je pravno i moralno problematično", ističe Davutoglu.

S druge strane, nemački Bundestag je odlučan da upotrebi termin "genocid" u rezoluciji kojom obeležava stotu godišnjicu pogroma Jermena u Turskoj, a nemačka vlada je danas objavila kako to podržava, prenosi AP.

U nacrtu rezolucije o kojoj će nemački parlamentarci diskutovati u petak, stoji da je sudbina Jermena "primer istorije masovnih uništenja, etničkog čišćenja, progona i genocida koji na tako strašan način obeležavaju 20. vek".

U rezoluciji bi se takođe naglasilo kako je Nemačka svesna "jedinstvenosti" nacističkog holokausta.

Nemačka vlada se dosad uzdržavala od toga da ubijanje 1,5 miliona Jermena u Turskoj tokom Prvog svetskog rata nazove genocidom. Međutim, nakon konsultacija između poslanika Bundestaga i nemačke vlade o predlogu pomenute rezolucije, vladin portparol Štefan Zajbert je objavio kako vlada podržava taj predlog.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 21. apr 2015, 09:39) - Dragan [neregistrovani]

Nemaci!?

Ako se uzme paralela, danasnja Nemacka nije Nemacka ona koja je bila u drugom svetskom ratu...I, danasnja Turska nije ona ista Turska koja je bila ovde osvajac nekoliko vekova...Zrtve postoje svuda, one ne smeju da se zaborave, ali je uvek bitan i trenutak, kad se te zrtve spominju, da ne kazem, zloupotrebljavaju u nekakve svrhe!Ako je to Juzni tok i Rusija, onda se to svakako mora da se raskrinka, jer nama Balkancima pa i tom nama blizom istoku, treba mir!

(utorak, 21. apr 2015, 09:19) - anonymous [neregistrovani]

posteno govoreci

Njemacka sigurno nece mijenjati drzavnu politiku zbog turske manjine, kao sto ni Srbija nece zbog muslimana u Raskoj oblasti. Ruska Duma je vec prije usvojila reozluciju o turskom genocidu nad Jermenima. Narodna skupstina Republike Srpske ce takodje da usvoji tu rezoluciju. Tako nece to nista bitno promjeniti. Turci ce da se ljute i to bude i prodje.

(utorak, 21. apr 2015, 01:18) - anonymous [neregistrovani]

EU

zaoštrava odnose sa Turskom zbog Turskog toka. Samo se EU preračunala, jer Turskoj EU niti je bitna kao Rumunima i Bugarima, niti može da im diktira. Još će samo da dovedu do toga da se Grčka okrene Rusima, da se Turski tok produži tako i do Srbije, a onda iz EU izlaze i Mađarska i Austrija, ako se nešto bitno ne promeni u glavama najjačih evropskih država. A neće. Onda će i Rumuni i Bugari hteti ponovo uz Rusiju, kao krajem Drugog svetskog rata, samo što će dobiti daleko manje nego što su mogle Južnim tokom. Rusi lagano uzimaju sve konce u svoje ruke i nigde im se ne žuri. A Nemci i Francuzi neka se pitaju šta će biti sa milionskom turskom "manjinom" u njihovim zemljama ako previše zategnu odnose sa Turskom.