Читај ми!

Padobranci SAD počeli obuku ukrajinske vojske

Američki padobranci počeli su sa obukom ukrajinskih snaga koje se bore protiv proruskih boraca na istoku Ukrajine. Moskva je ocenila da taj čin "protivreči dogovorima iz Minska o rešavanju ukrajinske krize".

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pozdravio američke vojnike 173. vazduhoplovno-desantne brigade SAD iz baze u Italiji po kišom "natopljenoj" ceremoniji u Javorovskom nastavnom centaru Lavovske oblasti na zapadu Ukrajine, prenosi Tanjug.

"Svedoci smo i direktni učesnici u formiranju nove ukrajinske vojske koja se kao Feniks obnavlja posle dugog vremena", rekao je Porošenko okupljenim vojnicima, prenela je agencija Frans pres.

Ukrajinski zvaničnici su naveli da će oko 300 američkih vojnika obučavati 900 pripadnika Nacionalne garde Ukrajine koji su raspoređeni na istoku zemlje, gde su teški sukobi nastavljeni uprkos prekidu vatre iz februara ove godine.

Predstavnik ruskog ministarstva Aleksandar Lukaševič izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog vesti o pristizanju 290 vojnika 173. vazduhoplovno-desantne brigade SAD na zapad Ukrajine.

Portparol ruskog ministarstva naveo je da tačka 10. usaglašenog Kompleksa mera posle pregovora u Minsku podrazumeva povlačenje svih stranih formacija, vojne tehnike, kao i plaćenika sa teritorije Ukrajine pod nadzorom OEBS-a.

"Umesto toga, kod Lavova se iskrcala jedinica američke vazduhoplovno-desantne brigade i namerava da se tamo bazira zadugo. Na ovaj način otvoreno se krše obaveze koje je na sebe preuzeo Kijev, istakao je Lukaševič.

Ocenio je da se administracija američkog predsednika Baraka Obame, koja se na rečima zalaže za rešavanje ukrajinske krize, u stvornosti doprinosi rušenju dogovora iz Minska.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво