Opoziciona Partija centar vodi na izborima u Finskoj

Finska opoziciona Partija centar vodi na parlamentarnim izborima ispred partija dosadašnje vladajuće koalicije desnice i levice, pokazali su prvi delimični rezultati.

Finski premijer Aleksander Stub priznao je pobedu opozicione Partije centar u izjavi za javnu televiziju i uputio joj čestitke, sat i po po zatvaranju birališta, dok je vođa Partije centar Juha Sipile izrazio zadovoljstvo ali još nije želeo da proglasi pobedu.

Na osnovu rezultata glasova onih koji su glasali unapred od 8. do 14. aprila Partija centar dobila je 23,2 odsto glasova. Prema projekciji javne televizije YLE, to joj daje 51 mesto od 200 u finskom arlamentu, prenosi Beta.

Druga po jačini partija biće, prema preliminarnim rezultatima, Socijaldemokratska partija koja će dobiti 39 mesta u parlamentu, ispred konzervativaca premijera Aleksandra Stuba sa 37 mesta.

Opoziciona evroskeptična desnica, Partija Finaca (prethodno poznata kao Pravi Finci), nije uspela u ambiciji da bude druga stranka po snazi, i prema projekcijama imaće 32 mesta.

Ukoliko se potvrdi pobeda Partije centar, premijer će postati 53-godišnji Juha Sipile, bivši biznismen koji je ušao u politiku kao poslanik 2011. godine. On će naslediti Aleksandra Stuba iz Nacionalne koalicione partije.

Sipile je izjavio za televiziju da je veoma zadovoljan rezultatima i da bi, ako se potvrde, to značilo da je njegova stranka dobila oko sedam odsto glasova više nego na prethodnim izborima, ali nije želeo da proglasi pobedu.

"Još ne. Pesimista sam i stoga ne želim da budem razočaran", rekao je on.

Birači su kaznili vladu koja nije umela da odgovori na ekonomsku krizu u ovoj zemlji, članici evrozone od pre tri godine, ocenila je agencija Frans pres.

Sastav buduće vladajuće koalicije će se razmatrati u narednim nedeljama.

Od 4,5 miliona birača pozvanih da izaberu 200 poslanika za četvorogodišnji mandat, 1,3 miliona Finaca je unapred glasalo od 8. do 14. aprila, saopštilo je finsko Ministarstvo pravde.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво