Finska bira parlament

U Finskoj su otvorena birališta na parlamentarnim izbora gde 4,5 miliona državljana sa pravom glasa bira 200 poslanika po proporcionalnom izbornom sistemu.

Finski premijer Aleksandar Stub i njegova konzervativna Partija nacionalne koalicije suočavaju se sa velikim izazovom od bivšeg biznismena Juha Sipila i njegove liberalne Partije centra, javio je britanski Bi-Bi-Si, a prenosi Tanjug.

Vladajuća koalicija koja se bori da pregura uvedene reforme, umesto povećanja, suočila se sa smanjenjem podrške nekoliko dana uoči glasanja što pokazuje anketa koja je objavljena tri dana ranije na državnoj televizije YLE i pokazuje da Nacionalnu koaliciju podržava 16,9 odsto glasača, a da Partija centra ima 24 odsto podrške.

Ankete pokazuju i da socijaldemokrate imaju 15,1 odsto, a euroskeptici - desničarska Partija Finaca 16,7 odsto podrške.

IT milioner Sipila bio je relativno nepoznat u Finskoj dok nije postao lider Partije centra pre tri godine i otpočeo javnu kritiku plana Vlade da drastično smanji budžetski deficiti za četiri godine, smatrajući da je takav predlog premijera Stuba nerealan.

Birači izlaze na birališta u nadi da će nova vlada izvući Finsku iz trogodišnje ekonomske krize i finska ekonomija je bila centralno pitanje predizborne kampanje, pošto je stagnacija, u 2014. prešla u recesiju uz rast nezaposlenosti koja sada iznosi na 9,2 odsto.

Bi Bi Si navodi da je još nije poznato s kim će Sipila ući u koaliciju i koga će izabrati da formira vladu, ukoliko bude izabran za novog premijera.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво