Читај ми!

Gegić pobegao u Sanu, evakuacija narednih dana

Srpski državljanin Muhedin Gegić pobegao je sa svoje četvoro dece iz grada Taiza i sada se nalazi u predgrađu prestonice Sane. Pokušavamo da pobegnemo iz Jemena po svaku cenu, kaže Gegić za RTS. Ministarstvo: Evakuacija Gegića u narednih nekoliko dana.

Državljanin Srbije Muhedin Gegić, o kome je RTS i ranije pisao, pobegao je iz grada Taiza, u kome je danas poginulo 27 osoba, a stanovništvo je veoma uznemireno.

Gegić kaže za Internet portal RTS-a da se trenutno nalazi u jednom predgrađu jemenske prestonice Sane i dodaje da je situacija izuzetno opasna.

"Bio sam blizu aerodroma, pa sam pobegao jer je mnogo opasno. Dva puta sam pokušavao da napustim preko aerodroma, ali nije lako jer su prepuni stranaca. Ni sam nisam znao da ih ovoliko ima. Trenutno su Saudijci i saveznici uništili jemenske radarske baterije i situacija je veoma loša", priča Gegić.

Kako kaže, bombardovanje je intenzivno, a građani mogu golim okom da vide saudijske avione.

Ono što dodatno pogoršava stanje u Jemenu, kaže naš sagovornik, jesu pojedine spekulacije da je moguće da Saudijska Arabija za desetak dana otpočne kopnenu borbu, zbog čega mora da napusti Jemen pod svaku cenu.

"Pošao sam sa svoje četvoro dece. Žena je ostala jer ima staru majku o kojoj hoće da se brine za vreme rata, pa kada se rat završi, ja ću je dovesti u Srbiju", kaže Gegić.

Najveći problem našeg sagovornika trenutno su izlazne vize za decu jer se oni, iako im je majka Jemenka, tretiraju kao stranci jer se u toj zemlji državljanstvo dobija po očevom poreklu.

"Moje ušteđevine su gotove. Trenutno je toliko skupo da mi treba više od 50 evra na dan da bih prehranio sebe i decu. Moje tri sestre mi trenutno pomažu i ne znam kako da im zahvalim", navodi Gegić.

Njegova deca – najmlađe ima godinu dana, a najstarija ćerka sedam i po godina – svesna su situacije i uplašena.

Gegić kaže i da Miloš Perišić, otpravnik poslova u srpskoj ambasadi u Abu Dabiju (prim. red.), pokušava da mu pomogne kako bi našao opciju za evakuaciju iz ratom zahvaćenog Jemena.

Ukazuje da nije dobro pričati o detaljima o izlasku iz Jemena jer se, kako kaže, svaka komunikacija prisluškuje, a njegov pasoš se nalazi kod jemenske obaveštajne službe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи