Dačić: OEBS za saradnju u Centralnoj Aziji

Predsedavajući OEBS-u, šef srpske diplomatije Ivica Dačić razgovarao je u Dušanbeu sa šefovima diplomatija Ruske Federacije, Kazahstana, Kirgistana, Jermenije i Belorusije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Dačić se založio za unapređenje saradnje OEBS-a sa Organizacijom Sporazuma o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) i drugim regionalnim i međunarodnim organizacijama koje deluju u Centralnoj Aziji.

"Najznačajniji susret bio je sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim sa kojim sam razgovarao o situaciji u Ukrajini. Preneo mi je određene zahteve i molbe ruskog i ukrajinskog predsednika kad je reč o posmatračkoj misiji u Ukrajini sa željom da misija bude još bolja i aktivnija", izjavio je Dačić nakon sastanaka, prenosi Tanjug

Dačić je rekao da će, tim povodom, sazvati 8. aprila u Beogradu sastanak sa generalnim sekretarom OEBS-a, sa šefom posmatračke misije Ertugrulom Apakanom i svojom predstavnicom u Trilateralnoj grupi Hajdi Taljavini kako bi razmotrili dalje korake da bi misija bila što efikasnija u učvršćivanju mira u Ukrajini.

Dačić je osim sa Lavrovom, imao bilateralne sastanke i sa ministrima inostranih poslova Belorusije Vladimirom Makejom, Jermenije Edvardom Nalbandijanom, Kirgistana Erlanom Abdildajevim i Kazahstana Jerlanom Idrisovim.

Ranije danas, Dačić je u funkciji predsedavajućeg OEBS-u učestvovao na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova Organizacije za kolektivnu saradnju i bezbednost (ODKB), koja okuplja Rusku Federaciju, Kazahstan, Belorusiju, Tadzzikistan, Kirgistan i Jermeniju. 

"Svih šest zemalja su veoma prijateljske prema Srbiji, sa njihove strane uživamo veliku podršku kada je reč o bilateralnim odnosima, ali i kada je reč o našem predsedavanju OEBS-u", istakao je Ivica Dačić.

Naglašava da nijedna od njih nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i smatra da sa naše strane treba da postoji mnogo aktivniji odnos u negovanju prijateljskih odnosa sa njima.

"Sporazumi iz Minska najbolja mapa puta ka stabilizaciji"

Na sastanku Savetu ministara spoljnih poslova ODKB u Dušanbeu, Dačić je rekao da OEBS "ceni dugotrajno i korisno iskustvo koje je ta Organizacija stekla radeći u Centralnoj Aziji, posebno u oblasti borbe protiv transnacionalnih bezbednosnih pretnji" kao što su terorizam, organizovani kriminal, trgovina ljudima i drogom, prenosi Beta.

Govoreći o Avganistanu Dačić je naglasio da OEBS ostaje posvećen merama za jačanje poverenja u oblasti borbe protiv terorizma, narkotika, kao i u oblasti obrazovanja ali da će "efikasnost svih ovih napora u velikoj meri zavisiti od posvećenosti avganistanske vlade jačanju vladavine prava, borbi protiv korupcije i poboljšanju kvaliteta upravljanja".

Dodao je takođe da centralnoazijske države mogu još više da doprinesu jačanju stabilnosti u Avganistanu i oko njega.

Direktni kontakti, ekonomska saradnja i trgovina i težnja ka zajedničkim infrastrukturnim projektima mogli bi da pruže osnovu za konstruktivne i uzajamno korisne dugoročne odnose Avganistana i njegovih suseda u Centralnoj Aziji. U tom smislu, OEBS je spreman da poveća svoju ulogu platforme za praktičnu saradnju i dijalog među svim akterima, naveo je Dačić u govoru dostavljenom medijima.

Govoreći u ukrajinskoj krizi Dačić je naglasio da uprkos brojnim izazovima "sporazumi iz Minska ostaju najbolja mapa puta ka stabilizaciji situacije".

Ukrajinska kriza dovela je u pitanje mnoge pretpostavke u vezi sa evropskim poretkom posle Hladnog rata ali istovremeno i pokazala trajnu snagu i prednosti OEBS-a kao organizacije koja je posebno pogodna da poveže evroatlantski i evroazijski region i da olakša kooperativna rešenja, dodao je Dačić. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара