Читај ми!

Kenija, broj mrtvih porastao na 147

Oko 147 studenata je ubijeno, a 79 je ranjeno kada su naoružani muškarci rano jutros upali na univerzitet u Garisi na istoku Kenije, pucajući na sve na koje su naišli u hostelima kampusa. Kenijska služba bezbednosti ubila četiri napadača. Opsada univerziteta završena.

Najmanje 147 studenata je ubijeno, a 79 je ranjeno u napadu na univerzitet, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kenije, javlja AP.

Ministar unutrašnjih poslova Kenije Jozef Nkaiseri kaže da su kenijske službe bezbednosti ubile četiri napadača koji su držali studente u zarobljeništvu više od 12 časova i da je opsada univerziteta završena.

Navodi da je u toku pretraživanje oblasti napada, koji je najkrvaviji još od 1998. godine kada je napadnuta američka ambasada u Najrobiju.

Naoružani napadači su jutros uzeli na desetine studenata za taoce.

Svetski mediji su tokom dana prenosili različite informacije o broju ranjenih, a kenijski mediji pozivajući se na kenijski Crveni krst ističu da je ranjeno 79 osoba.

"Nekih 50 studenata je oslobođeno", saopštio je Crveni krst i dodao da su borbe nastavljene sa napadačima koji se kriju u spavaonica kampusa.

Zvaničnici kenijskog ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da se 550 studenata vode kao nestali u kampusu koji ima ukupno 815 studenata.

Kenijska Nacionalna policijska služba je saopštila da su naoružani napadači upali u kampus pucajući najpre u čuvare, nakon čega je došlo do žestoke razmene vatre sa policajcima koji obezbeđuju studentske hostele, ali su napadači ipak uspeli da uđu u univerzitetski kompleks.

Očevici su lokalnim medijima rekli da su napadači upali u džamiju koledža u vreme jutarnje molitve.

Ekstremisti somalske grupe El Šabab preuzeli su odgovornost za napad, javila je američka televizijska mreža Si-En-En.

Somalska islamistička grupa El Šabab ranije je organizovala više napada u Garisi i širom Kenije, počev od 2011, uključujući najpogubniji napad na tržni centar "Vestgejt" u prestonici Najrobiju 2013. godine, kada je ubijeno 67 ljudi.

Oni su organizovali napade kao odmazdu zbog toga što je Kenija slala svoje vojnike u susednu Somaliju.

Garisa, koja se nalazi 150 kilometara od granice sa Somalijom, naseljena je velikim brojem kenijskih Somalaca, podseća Bi-Bi-Si.

El Šabab se bori za stvaranje islamske države u Somaliji, a SAD i Velika Britanija su ovu organizaciju označile kao terorističku grupu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво