Читај ми!

Susret Bejnera i Netanjahua "iza Obaminih leđa"

Predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa SAD Džon Bejner i izraelski premijer Benjamin Netanjahu pohvalili su veze između te dve zemlje, u vreme napetosti između izraelskog lidera i administracije predsednika Baraka Obame.

Međutim, uoči sastanka u Jerusalimu oni su izbegli da direktno pominju pregovore između svetskih sila i Irana oko spornog nuklearnog programa Teherana, prenosi Tanjug.

Stigavši u Jerusalim na čelu delegacije poslanika koji posećuju saveznike SAD na Bliskom istoku, Bejner je rekao da je gde god da su bili "poruka ista – ne možete nastaviti da okrećete leđa pretnjama s kojima se svi suočavamo".

Osvrćući se na veze s Izraelom, on je istakao: "Veze između SAD i Izraela jake su kao uvek", preneo je AFP.

Uprkos trenutnoj napetosti Bejner je naglasio da "naše dve zemlje sarađuju na mnogo različitih nivoa. Iako možda postoje politička neslaganja s vremena na vreme, veze između naše dve zemlje su jake i nastavljaju da budu jake".

Netanjahu, koji je jutros apelovao na svetske sile da pooštre svoje pozicije u nuklearnim pregovorima, usredsredio se samo na veze s Vašingtonom.

"U ovom nasilnom i nestabilnom regionu, gde se države urušavaju i fanatizam eksplodira, jedna stvar ostaje čvrsta kao stena – naše prijateljstvo, naše savezništvo, naše partnerstvo", rekao je Netanjahu.

"To čini obe naše zemlje jačim, to ih čini bezbednijim. I to je osnova naših podeljenih nada za mir i stabilnosti u ovom regionu", rekao je Netanjahu.

Bejner je početkom ove godine izazvao ljutnju kada je pozvao Netanjahua da se obrati zajedničkoj sednici Kongresa o pregovorima s Iranom, a da se nije konsultovao s Belom kućom.

Obama je odbio da se sastane s Netanjahuom, istakavši da je vreme posete nezgodno, samo dve nedelje pre izraelskih opštih izbora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи