Читај ми!

Palestinska uprava postala član MKS

Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu od danas se, na inicijativu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, zvanično pridružila Palestinska uprava i tako postala 123. član tog suda.

Palestinci su još u januaru potpisali osnivački dokument suda, a članstvo je postalo zvanično danas, javlja Tanjug.

Učlanjenje u sud je deo širih napora Palestinaca da izvrše međunarodni pritisak na Izrael, ali i mogućnost da se utvrdi odgovornost za njihove sukobe, navodi Asošijeted pres.

Pridruženje palestinske uprave se desilo u vreme kada su šanse za obnovu pregovora o palestinskoj državi male, nakon nedavne pobede izraelskog premijera Benjamina Netanjahua na izborima i oštre retorike u izbornoj kampanji.

Portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Imanuel Nahšon je rekao da su unilateralni palestinski potezi "apsolutno kontroproduktivni" i da će otežati obnovu pregovora. 

Inače, Izrael nije član MKS, ali vojni i civilni lideri te zemlje bi mogli sada da se suoče s optužbama ako se veruje da su činili zločine na palestinskoj teritoriji, piše AP.

Abas je u decembru potpisao više zahteva za učlanjenje u međunarodne institucije, uključujući MKS, što je izazvalo ljutit odgovor Izraela.

Zvaničnici u Jerusalimu su u januaru zamrzli transfer miliona dolara prihoda od poreza koje ubira u ime Palestinske uprave. Transfer tih fondova obnovljen je ove nedelje, a neki izraelski mediji su objavili da se radi o tajnom dgovoru na osnovu koga će Palestinci suspendovati planove da tuže Izrael za ratne zločine u Hagu.

Visoki palestinski zvaničnik Saeb Erekat je u ponedeljak je rekao da je MKS već započeo prelimanarno ispitivanje navodnih izraelskih zločina. Precizirao da je sud počeo da istražuje akcije Izraela tokom rata u Pojasu Gaze prošlog leta.

Glavni tužilac MKS-a Fatou Bensouda je već pokrenula preliminarno ispitivanje kako bi se utvrdilo da li ima osnova za istragu mogućih ratnih zločina u Pojasu Gaze.

Ranije ove godine Palestinci su prihvatili jurisdikciju suda unazad od juna 2014. godine kako bi osigurali da prošlogodišnji rat između Izraela i Hamasa bude uključen u ispitivanje.

Članstvo u sudu bi moglo da doprinese da jevrejska naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji postanu ne samo političko, već i pravno pitanje, ocenio je Aleks Viting, bivši zvaničnik u kabinetu međunarodnog tužioca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи