Читај ми!

Džermanvings, apel za predaju snimaka nesreće

Glavni istražitelj pada aviona "Džermanvingsa" tužilac Bris Roben pozvao je svakog ko poseduje snimak nesreće da ga preda vlastima. Listovi "Bild" i Pari mač" tvrde da su imali uvid u video-snimak na kojem su zabeleženi poslednji trenuci pre tragedije. Francuski žandarmi osporavaju autentičnost snimka.

Bris Roben je rekao da video-snimci nesreće još nisu zvaničan deo istrage, ali da bilo ko ko poseduje snimak "mora da ga odmah preda istražiteljima", javlja AFP, prenosi Tanjug.

Video-snimak sa mobilnog telefona "toliko je haotičan da je teško identifikovati ljude, ali zvuci i vrištanje putnika jasno svedoče da su oni bili svesni šta će im se dogoditi", objavio je francuski list Pari mač, koji je, kao i nemački Bild, objavio snimak.

Kako se snimak bliži kraju, posle snažnog udara, jačeg od ostalih, vrištanje je sve glasnije, a zatim je nastupila tišina. Listovi navode da im je snimak "dostavio izvor blizak istrazi".

Pukovnik Žan-Mark Menišini, jedan od žandarma koji rukovode istragom, kaže da su tvrdnje o autentičnosti snimka "potpuno lažne", prenosi francuski list Figaro.

Istražitelji navode da među više od 4.000 delova, odnosno ostataka aviona i delova tela poginulih, jesu pronađeni i mobilni telefoni, ali Menišini ističe da sadržina tih telefona još nije ispitana.

"Svi ti telefoni se za sada nalaze u mestu Sen-lez-Alp. Ako su neki ljudi sa lica mesta uzeli mobilne telefone, ja za to ne znam", precizirao je tužilac Bris Roben. 

Stručnjaci za avionske nesreće su saglasni da nije nemoguće pronaći mobilne telefone ili njihove kartice među krhotinama na tako velikoj površini i podsećaju da se to ranije već dešavalo, navodi Figaro.

Meseci za indentifikaciju tela

Zvaničnici u nacionalnoj kriminalističkoj laboratoriji blizu Pariza navode da će biti potrebno nekoliko meseci za završetak mukotrpnog procesa identifikacije i da tela nastradalih budu vraćena porodicama, preneo je AP.

Istražitelji veruju da je kopilot Andreas Lubic namerno srušio avion i pokušavaju da utvrde razlog.

Izvršni direktori "Lufthanze" i njenog niskotarifnog ogranka "Džermanvings" doputovali su danas u Sen-lez-Alp, na mesto pogibije 150 putnika i članova posade "erbasa A320".

"Lufthanza" je utorak saopštila da je znala da je Lubic patio od "ozbiljne depresije" pre nego što je završio obuku leta u nemačkoj kompaniji, ali da je na svim medicinskim testovima nakon toga prošao.

Avion "erbas A-320" srušio se 24. marta u Alpima na jugu Francuske, 100 kilometara severno od Nice, dok je leteo iz Barselone u Diseldorf, a u nesreći je život izgubilo svih 144 putnika i šest članova posade.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво