Читај ми!

Turski tužilac ubijen sa tri hica u glavu

Istanbulski tužilac Mehmet Selim Kiraz, koga su u utorak kao taoca držali pripadnici zabranjene levičarske grupe, podlegao je povredama u bolnici nakon što je sa tri metka ustreljen u glavu. Otmičari u njegov kabinet upali prerušeni u advokate.

Načelnik policije Istanbula Selami Altinok rekao je da su specijalne snage, kada se pucnjava čula, počele operaciju oslobađanja tužioca u zgradi suda Čaglajan, prenosi Tanjug.

"Naše snage postupale su strpljivo šest sati i preduzele sve neophodne bezbednosne mere", rekao je Altinok, javlja Hurijet.

Sa otmičarima su vođeni šestočasovni pregovori, a Kiraz je zadobio teške povrede kojima je kasnije podlegao u obližnjoj bolnici "Florans Najtingejl", čiji su lekari bezuspešno pokušali da mu spasu život.

Pozivajući se na svedoke, Rojters je javio da se čula eksplozija i pucnjava iz zgrade i video dim, kao i dvoje ambulantnih kola koja napuštaju mesto događaja.

Specijalne snage u operaciji su ubile dva otmičara, čiji su inicijali B. D. i S. J.

Čestitajući policiji na sprovedenoj operaciji, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je Kiraz zadobio pet rana iz vatrenog oružja, od čega tri u glavu, a da su otmičari upali u tužiočev kabinet "noseći advokatsku odoru".

Tokom dana je na internetu objavljena fotografija na kojoj maskirani napadač drži pištolj uperen u glavu tužioca, a u pozadini na zidu zastava zabranjene marksističke Revolucionarne narodnooslobodilačke partije "Fronta".

Kiraz je bio vodeća ličnost u istrazi smrti 15-godišnjeg Berkina Elvana, koji je preminuo marta prošle godine, posle 269 dana provedenih u komi zbog povreda zadobijenih u sukobu s policijom u masovnim protestima početkom leta 2013. godine.

Grupa je dala tužiocu rok do 15 sati i 36 minuta po lokalnom vremenu da saopšti identitet policajaca za koje tvrde da stoje iza ubistva Elvana, ili će biti ubijen, a među zahtevima je bilo i "javno priznanje" odgovornih policajaca.

Tužilac će, kako prenosi AFP, biti sahranjen danas.

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da je ubistvo koje je šokiralo Tursku bio "i napad na tursko pravosuđe, tursku demokratiju i sve građane Turske", prenela je francuska agencija.

"Dan proveden u mraku" i "Crni utorak", naslovi su dnevnika Džumhurijet i Hurijet, koji asociraju i na najobimniji nestanak struje u Turskoj u poslednjih 15 godina.

Međutim, ministar energetike Taner Jildiz rekao je da isključenje struje ne treba povezivati sa talačkom krizom u Istanbulu, nakon što su neki opozicioni političari izneli tezu da je nestanak struje namerno izazvan kako bi se u zgradu suda unelo oružje, navodi AFP.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво