Читај ми!

Prag, srdačan doček za američki vojni konvoj

Konvoj američkih vojnika i oklopnih vozila, posle prolaska kroz više država istočne Evrope, bez incidenata je stigao u Prag, gde su ga dočekale hiljade ljudi.

Vojnike, učesnike operacije "Atlantska rešenost" koja ima za cilj da pokaže spremnost NATO-a da brani svoje članice, dočekali su i češki premijer Bohuslav Sobotka i ministar odbrane Martin Stropnicki, prenosi Tanjug.

Američki vojnici su smešteni u kasarnu kod Praga, a lokalni aktivisti su tamo organizovali rok koncert. Vojni konvoj će put u svoju bazu Vilzek u Nemačkoj nastaviti sutra ujutro.

Jedan češki informativni portal javio je da je na okupljanju u kasarni bilo između 15.000 i 20.000 ljudi.

U kampanji na Fejsbuku i u proruskim medijima, prethodno je kritikovan prolazak konvoja, uz najave da će biti zaustavljen kada u nedelju, 29. marta, pređe češku granicu, ali su učesnici protesta očigledno bili u manjini u odnosu na one koji su izašli na tri granična prelaza kako bi dobrodošlicom dočekali vojnike, naveo je AP.

Konvoj od 516 vojnika i 118 oklopnih transportera krenuo je prošle nedelje iz Estonije preko Letonije, Litvanije i Poljske, a preko Češke će se vratiti u svoju bazu u Nemačkoj.

Konvoj je naišao na topao doček u Poljskoj i baltičkim državama, članicama NATO-a koje izražavaju zabrinutost da bi konflikt u Ukrajini mogao da bude pretnja po njihovu bezbednost, navela je američka agencija.

Češka vlada je odobrila prolaz američkih tenkova bez rasprave u parlamentu, zbog čega su aktivisti pokrenuli kampanju "Tenkovi? Ne, hvala!" (Tanks, no thanks!) protiveći se prolasku američkih oklopnih vozila kroz tu zemlju.

Protivnici i pristalice prolaska američkog vojnog konvoja preko češke teritorije izašli su 28. marta na ulice Praga, ali su skupovi prošli bez incidenata.

Raniji protest zbog prolaska američkog konvoja kroz Češku organizovali su praški komunisti, inicijativa "Ne bazama", koja se protivila i postavljanju američkog antiraketnog štita u toj zemlji, i pokret "Stop restituciji crkvene imovine".

Predsednik Češke Miloš Zeman ne slaže se s mišljenjem da američki konvoj predstavlja okupacionu vojsku i poručio je da on prolazi kroz Češku jer je to najkraći put do Bavarske, gde SAD imaju svoju bazu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво