Читај ми!

Vodič za džihadiste: Ponesite adapter za struju

Na internetu kruže brošure za buduće borce Islamske države, koji su nalik na preporuke za avanturističko putovanje, ukazuje bečki dnevnik "Prese". Osim ostalog, strancima se preporučuje da spakuju i ispravan adapter za struju.

Štitnici za kolena su važni, vreća za spavanje, takođe, sve to stoji u brošuri na engleskom jeziku preko koje Islamska država daje savete budućim borcima za putovanje u Siriju, prenosi Tanjug.

"Pojedini dolaze tako neprimpreljeni da je to prosto ludo", navodi se u dokumentu pod naslovom "Hidžra do Islamske države", po putu Muhameda od Meke do Medine 622. godine, što predstavlja početak islamskog računanja vremena.

Prema informcijama izraelskog centra za borbu protiv terorizma i informacije (ITIC) brošura se prvi put pojavila u februaru, a pokušaji zapadnih vlasti da se spreči pristup ekstremističkom turističkom vodiču, bili su neuspešni, prenosi Prese.

Novim borcima se daju saveti da putuju preko Turske, sa malo prtljaga, tvrdeći da su turisti.

Pristalicama Islamske države, koji žele da se priključe borbama, izričito se savetuje da se prilikom puta obuku ležerno, kako ne bi privukli pažnju.

Putovanje od Istanbula do pogranične teritorije treba, kako stoji u brošuri, biti obavljeno noću, međunarodnim autobusima.

U posebnom delu vodiča za žene pristalice Islamske države se ističe da treba da izbegavaju putovanja u većim grupama, i da sa sobom nose rezervnu maramu, koju bi mogle koristiti u slučaju da im na granici bodljikava žica pocepa odeću.

Turska je na pritisak Zapada, u međuvremenu, pojačala bezbednosne mere na svojim granicama.

Tu činjenicu naveli su autori u vodiču koji je napisan na 50 stranica navodeći da je "postalo sve teže na turskoj granici", kao i savet da borci ne bi trebalo više, na svoju ruku, da pokušaju da pređu među, već iz Turske da preko Tvitera stupe u kontakta sa predstavnicima Islamske države.

U brošuri je navedeno više Tviter kontakata u ove svrhe.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво