Читај ми!

Vazdušni udari na Aden, 26 mrtvih

Najmanje 26 ljudi je poginulo u vazdušnim udarima koalicionih snaga predvođenih Saudijskom Arabijom u gradu Adenu na jugu Jemena, rekao je neimenovani zvaničnik jemenskog ministarstva zdravlja. Prethodne noći na meti je bio grad Sana.

Huti i vojne jedinice okupljene oko njih napreduju ka gradu Adenu, poslednjem bastionu predsednika Abd-Rabua Mansura Hadija, uprkos šest dana vazdušnih udara koalicionih snaga predvođenih Saudijskom Arabijom, naveo je Rojters.

Ratni avioni koalicionih snaga bombardovali su položaje jemenskih pobunjenika, Huta, uništavajući rakete i skladišta oružja, i po prvi put su upotrebili jedan ratni brod kako bi bombardovali aerodrom i istočna pregrađa u Adenu, preneo je AP.

Iran je u, međuvremenu, saopštio da je poslao humanitarnu pomoć u Jemen, što je prva takva isporuka Teherana otkako su prošlog četvrtka počeli vazdušni udari koalicionih snaga.

U paketu se nalazi 19 tona lekova i medicinske opreme i dve tone hrane koje je obezbedio iranski Crveni krst, izvestila je IRNA.

Kritičari šiitskih pobunjenika Huta navode da oni zapravo zastupaju interese Irana.

Iran je ranije pružao pomoć pobunjenicima, ali i Teheran i Huti demantuju da je reč o oružju.

"Tvrdnje o slanju oružja iz Islamske Republike Irana u Jemen su potpuno izmišljene i čiste laži", rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Marzijeh Afkham.

Afkam je kritikovao vazdušne udare, ističući da su oni izazvali veliki broj žrtava i materijalnu štetu.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom je saopštila u ponedeljak da je uvela pomorsku blokadu, nekoliko dana pošto je preuzela kontrolu nad vazdušnim prostorom Jemena.

Saudijski saudijski šef diplomatije Saud al-Fajsal izjavio je ranije da će koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom nastaviti ofanzivu protiv šiitskih boraca, Huta, koji se protive vlasti jemenskog predsednika Hadija sve dok Jemen ne bude stabilan.

Jemenski predsednik Hadi proglasio je Aden privremenom prestonicom nakon što je pobegao iz Sane u februaru, koja se od septembra nalazi pod kontrolom Huta.

Sana se, takođe, prethodne noći našla na udaru koalicija arapskih zemalja, predvođena Saudijskom Arabijom. Pojedini mediji prenose da se na meti našlo skladište "skad" raketa nedaleko od prestonice Jemena.

Sana je bombardovana i tokom prethodne noći i tokom dana, petog dana vazdušne ofanzive protiv snaga Huta koje su protivnici predsednika Abderaboa Mansura Hadija, javlja Tanjug.

Raša tudej navodi da izveštaji o udarima na skladište nisu potvrđeni, kao i da nije jasno da li su eksplozije direktna posledica bombardovanja.

U avionskom napadu juče je pogođen kamp za raseljena lica Mazrak na severozapadu Jemena, pri čemu je poginulo najmanje 45 ljudi, saopštila je Međunarodna organizacija za migracije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво