Читај ми!

Pregovori o Iranu još uvek na mrtvoj tački

Ministri spoljnjih poslova Irana i šest svetskih sila nastavili su pregovore u nameri da sklope preliminarni dogovor. Manje od dva dana pre isteka roka za sastavljanje nacrta sporazuma o iranskom nuklearnom programu diplomatski izvori tvrde da je dogovor neizvestan.

Iran, SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Rusija i Kina već danima vode pregovore u Lozani pokušavajući da se pomere sa mrtve tačke, ali zvaničnici upozoravaju da bi pokušaji da se postigne okvir sporazuma mogli propasti, prenosi Tanjug.

U pregovorima, koji se održavaju u hotelu iz 19. veka sa pogledom na jezero Ženeva, učestvuju američki državni serketar Džon Keri i ministri spoljnjih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif, Velike Britanije Filip Hemond, Francuske Loran Fabijus, Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, Rusije Sergej Lavrov i Kine Vang Ji.

Šest svetskih sila traže da Iran suspenduje najspornije delove nuklearnog programa na više od 10 godina, dok Teheran, koji negira da pokušava da ovlada tehnologijom pravljenja nuklearnog oružja, za uzvrat traži okončanje sankcija koje su uništile privredu Irana.

Dok su neka pitanja u pregovorima rešena, postoji nekoliko stvari oko kojih dve strane do sada nisu uspevale da se dogovore.

Diplomatski izvor agencije TAS je izjavio da nije jasno da li Iran i šest svetskih sila mogu postići dogovor narednh dana.

"Postoje razlike u stavovima i one su u nekim aspektima značajne... Mi smo spremni da nastvimo rad i razmotrimo moguće opcije. Ali samo će naredni sati provedeni u sali za sastanke pokazati šta će proisteći iz toga", rekao je ovaj izvor.

Iako se očekivao i dolazak turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, on se u Lozani nije pojavio nakon što je optužio Iran da želi da uspostavi dominaciju na Bliskom Istoku.

Erdogan je rekao da prati situaciju Jemenu i da će naredne nedelje, svakako, posetiti Iran.

Erdogan je to izjavio na konferenciji za novinare u Istanbulu u jeku spekulacija da bi njegova poseta Teheranu mogla biti otkazana zbog vazdušne ofanzive na snage Huta u Jemenu koju sprovodi koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, navodi Rojters.

Iran je, u međuvremenu, tražio od turskog otpravnika poslova u Teheranu da objasni Erdoganove oštre kritike na račun uloge Irana u Jemenu i regionu.

Turska je podržala koaliciju koja bombadruje šiitske Huti pobunjenike u Jemenu.

Erdogan je u četvrtak tražio da se Iran i terorističke grupe povuku iz Jemena i optužio je Iran da se meša u unutrašnje stvari drugih zemalja u regionu, navodeći kao primer savetovanje i koordinisanje šiitskih oružanih formacija u borbi protiv džihadističke organizacije Islamska država.

"Cilj Irana je da poveća svoj uticaj u Iraku. On pokušava da protera Islamsku državu iz regiona samo zato da bi zauzeo njeno mesto", kazao je Erdogan.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи