Читај ми!

Sana pod bombama tokom noći i jutra

Glavni grad Jemena, Sana, bombardovan je tokom prethodne noći i jutros. Peti je dan vazdušne ofanzive koalicije arapskih zemalja, na čelu sa Saudijskom Arabijom, protiv snaga Huta koje su protivnici predsednika Abderaboa Mansura Hadija.

Jedan od stanovnika Sane ispričao je da su napadi uglavnom bili koncentrisani oko diplomatskog dela Sane, prenosi Tanjug.

"Prošla noć je bila paklena", rekao je jedan jemenski diplomata.

Neimenovani diplomata je rekao da su gađana i skladišta oružja koja se, kako se veruje, nalaze u tunelima iskopanim u planinama koje gledaju na grad, prenosi Rojters.

Saudijska Arabija je 26. marta objavila da je sa još devet sunitskih zemalja počela bombadovanje položaja oružanih formacija šiitskih Huta, pod čijom je kontrolom Sana.

Huti su saveznici Irana, glavnog saudijskog protivnika u tom regionu.

Iran, koji tvrdi da ne pruža vojnu pomoć Hutima, saopštio je juče da je u vazdušnim udarima u noći između subote i nedelje ubijeno 35, a ranjeno 88 ljudi, ali Rojters napominje da se ti podaci ne mogu proveriti iz nezavisnih izvora.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom bombarduje položaje pobunjenika širom Jemena, u nameri da spreči pad predsednika Abderaboa Mansura Hadija.

Mansur Hadi, koga su Huti nakon osvajanja glavnog grada Sane prošle jeseni stavili u kućni pritvor, uspeo je da pobegne u Aden, grad na jugu Jemena, koji je trenutno pod opsadom pobunjenika. Hadi je potom napustio zemlju i otišao u Saudijsku Arabiju.

Kampanja vazdušnih napada međunarodne koalicije, koju predvodi Saudijska Arabija, odgovor je na ofanzivu jemenskog šiitskog plemena Huta, koje podržava Iran.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се