Читај ми!

IS objavio snimak pogubljenja osmorice šiita

Ekstremistička grupa Islamska država objavila je novi video-snimak, koji prikazuje njene borce kako odrubljuju glave osmorici muškaraca za koje kažu da su šiitski muslimani.

Džihadisti su na snimku postavljenom na društvenim mrežama rekli da je pogubljenje izvršeno u centralnoj sirijskoj pokrajini Hama, javlja Tanjug.

Iako to nije zvanično potvrđeno, snimak deluje autentično i uklapa se u druge izveštaje agencije AP.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, saopštila je da je snimak autentičan, navodi američka agencija.

Na video-snimku, muškarci u narandžastim uniformama i rukama vezanim iza leđa odlaze na jednu poljanu, predvođeni tinejdžerima. Njih zatim preuzimaju borci Islamske države.

Pošto dečak preda noževe pripadnicima IS, oni zarobljenicima odrubljuju glave.

Jedan od boraca obraća se na snimku, nazivajući šiite "prljavim nevernicima" i poručuje da vojna kampanja protiv IS samo čini tu grupu jačom.

"Naši mačevi će uskoro, daće Bog, susresti Nuseire i njihove saveznike kao što su Bašar i njegova partija", poručio je borac IS, misleći na sirijskog predsednika Bašara el Asada i libansku grupu Hezbolah koja se bori na njegovoj strani, dok Nuseirima pogrdno naziva Asadovu šiitsku sektu alavita.

U međuvremenu, libanska državna agencija NNA, navela je da porodica Junesa Hudžairija, otetog u januaru u gradu Arsal na sirijskoj granici, tvrdi da mu je odrubljena glava, što su videli na društvenim medijima.

Za sada nije jasno da li je Hudžairi među osmoricom sa video-snimka, jer je on bio sunit, a otmičari tvrde da su svi pogubljeni šiiti.

Pripadnici IS odrubili su glave desetinama ljudi, od kada su prošle godine zauzeli velike delove Iraka i Sirije i proglasili kalifat.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи