Читај ми!

Putin odlikovao vojnike titulama iz Drugog svetskog rata

Ruski predsednik Vladimir Putin odlikovao je nekoliko vojnih jedinica prestižnim titulama koje su se davale za herojska dela u Drugom svetskom ratu. Ovaj gest stručnjaci su ocenili kao prećutno priznavanje mešanja ruske vojske u ukrajinsku krizu.

Vladimir Putin dodelio je počasne titule "Garde" padobranskim brigadama i Puku za komunikacije, prenosi Beta.

Za vreme staljinističkog režima, titula "Garda" se dodeljivala sovjetskim vojnicima koji su pokazili izuzetnu hrabrost u borbi.

Posle raspada Sovjetskog saveza ta tradicija je nastavljena u ruskim oružanim snagama. Međutim, takva titula se ne daje u mirnodopskom periodu.

Ipak, Putin je potpisao dekret prema kojem su 11. i 83. padobranska brigada i 38. puk za komunikacije odlikovani za "junaštvo i hrabrost tokom oružanog sukoba za odbranu otadžbine i državnih interesa".

Stručnjaci smatraju da je takva formulacija neobična, pošto Rusija zvanično nije uključena ni u jedan oružani sukob.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da to odlikovanje nema nikakve veze sa sukobom u Ukrajini, i da se nagrade odnose na prethodne sukobe kao što je bio rat u Čečeniji.

"Te jedinice su učestvovale u raznim operacijama u sovjetsko doba", rekao je Peskov AFP-u, i dodao i da su neki vojnici služili na Kavkazu u čečenskom ratu.

Vojni analitičar Igor Sutiagin tvrdi da su odlikovane jedinice učestvovale u sukobima na istoku Ukrajine, i dodaje da su počasne titule namenjene za podizanje morala u ruskoj vojsci.

"Padobranske brigade su pretrpele gubitke" u borbi protiv ukrajinske vojske, rekao je Sutiagin, stručnjak iz britanskog instituta za vojne studije.

Sutiagin je nedavno rekao da se 11. padobranska brigada ruske vojske, čija je baza u Sibiru, borila protiv ukrajinskih snaga u februaru u Donbasu. Analitičar je dodao da je druga, 83. padrobranska brigada, takođe bila u Ukrajini.

Politički analitičar Aleksandar Konovalov ocenio je da Putin tim odlikovanjem želi da održi svoju popularnost u vojsci.

"Na taj način oni znaju da ih otadžbina nije zaboravila", rekao je Konovalov, direktor Instituta za stratešku analizu.

Kijev i Zapad ne samo da optužuju Moskvu da šalje oružje proruskim separatistima na istoku Ukrajine, već da redovno šalje vojnike, što Rusija kategorički demantuje.

Moskva priznaje prisustvo "dobrovoljaca" u Ukrajini koji su, navodno, sami otišli da se bore u toj susednoj zemlji. U ruskim i svetskim medijima je objavljeno da njihovi rođaci kažu i da su neki od vojnika poginuli u Ukrajini.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи