Читај ми!

Amerikanci spasli saudijske pilote

Pao saudijski lovac-bombarder tokom vazdušnog napada na šiitske pobunjenike u Jemenu. Američki vojnici su spasli dvojicu pilota koji su se katapultirali iznad Adenskog zaliva. Počela evakuacija stranih diplomata. Šef jemenske diplomatije poručuje da bi kopnene snage arapskih zemalja mogle da budu potrebne u narednoj fazi saudijske operacije.

Piloti aviona F-15 katapultirali su se u četvrtak iznad mora južno od Jemena, a spasao ih je američki helikopter koji je doletao iz susednog Džibutija, prenosi Beta.

Saudijski piloti su morali da se katapultiraju zbog tehničkog kvara na avionu, a sada se osećaju dobro, javila je zvanična saudijska novinska agencija.

Avijacija Saudijske Arabije i treću noć zaredom bombardovala je položaje šiitskih pobunjenika u Jemenu, na molbu jemenske vlade. Vazdušni udari na prestonicu Sanu trajali su do zore, navode očevici, a prenose agencije.

U gradu Adenu, na jugu Jemena, vode se ulične borbe između pobunjenika i snaga lojalnih predsedniku Mansuru Hadiju.

Avijacija Sudijske Arabije i njenih saveznika iz Persijskog zaliva nastavila je da izvodi udare na Sanu, koju pobunjenici mesecima drže pod kontrolom.

Mete su bila vojna skladišta, vojne baze i objekti koje koriste lideri pobunjenika.

Najmanje 61 osoba poginula je za tri dana sukoba između pobunjenika i milicija koje se bore protiv njih u Adenu. Direktor lokalne zdravstvene službe dodao je da su 203 osobe ranjene.

Saudijska mornarica je počela evakuaciju više desetina saudijskih i stranih diplomata iz južne jemenske luke Aden, objavila je državna televizija.

"Saudijska kraljevska mornarica je počela operaciju evakuisanja iz Adena nekoliko desetina diplomata, među kojima su i Saudijci. Operacija je nazvana 'Uragan'", navodi se u izveštaju.

I Ujedinjene nacije počele su evakuaciju osoblja iz prestonice Sane zbog bezbednosne situacije, rekao je neimenovani izvor iz UN.

Huti zauzeli značajne delove zemlje 

U međuvremenu su pobunjenici Huti zauzeli značajne delove teritorije na jugu i istoku Jemena.

Šiitski Huti i jedinice vojske koje su se udružile sa njima zauzeli su i prvi deo obale Arabijskog mora – luku Šakra, koja se nalazi 100 kilometara istočno od Adena.

Predstavnici koalicionih snaga u Rijadu naveli su da je cilj njihove akcije zaštita vlade Jemena.

"Nastavili smo da gađamo lansere raketa i pobunjeničke trupe u pokretu između severa i juga Jemena. Meta su bili pripadnici naoružane šiitske milicije iz grupe Huti, u oblasti prema granici Jemena i Saudijske Arabije", izjavio je general major Ahmed Aseri, portparol koalicionih snaga.

Kralj Saudijske Arabije Salman, predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi i predsednik Jemena Abdel Rabo Mansur Hadi, koji je u četvrtak prebegao u Saudijsku Arabiju, sastali su se u Šarm el Šeiku, uoči samita Arapske lige, javila je državna televizija.

Jemenski i egipatski zvaničnici izjavili su se da će kopnene snage Egipta, Saudijske Arabije i drugih saveznika biti poslate u Jemen pošto se vazdušnim napadima znatno oslabe snage šiitskih pobunjenika.

"Kopnene snage arapskih zemalja mogle bi da budu potrebne u narednoj fazi saudijske operacije protiv šiitskih pobunjenika u Jemenu", izjavio je šef jemenske diplomatije Rijad Jasin.

Jasin je dodao da će jemenski predsednik Abd-Rabu Mansur Hadi ostati u jednoj arapskoj prestonici dok uslovi u Jemenu ne budu takvi da može da se vrati u zemlju. 

SAD pomažu Saudijcima obezbeđivanjem goriva i avionima za nadgledanje, ali ne učestvuju direktnim vojnim akcijama.

Američki predsednik Obama u razgovoru sa saudijskim kraljem Salmanom ponovio je da podržava vojnu akciju u Jemenu, saopštava Bela kuća. Saglasili su se da je njihov cilj postizanje trajne stabilnosti u Jemenu putem pregovora i političkog rešenja, navedeno je u saopštenju.

Bezbednosni zvaničnici su saopštili da je u napadima ubijeno oko 80 Huta i njihovih saveznika. Podaci o žrtvama nisu mogli da budu nezavisno potvrđeni.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво