Читај ми!

Ukrajinski dug Rusiji ugrožava pomoć MMF-a

Dug od tri milijarde koji Ukrajina treba da plati Rusiji mogao bi da ugrozi četvorogodišnji paket pomoći MMF-a, vredan više milijardi dolara.

Portparol Međunarodnog monetarnog fonda Vilijam Mari rekao je da će taj dug, ukoliko je zvanično državni, prekršiti uslove za pružanje finansijske pomoći Ukrajini, javlja Raša tudej.

Ukrajinski dug obuhvata tri milijarde dolaza u obveznicama, koje je Rusija u decembru 2013. godine pozajmila prethodnoj vladi u Kijevu.

Pravila MMF-a kažu da pomoć ne može biti upućena zemlji koja ima državni dug.

"Imamo politiku nulte tolerancije", rekao je Mari na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Istakao je i da bi dug koji Ukrajina ima prema Rusiji trebalo da se smatra državnim dugom.

"Ako se ne varam, tri milijarde evroobveznica dolaze iz ruskog Fonda suverenog blagostanja, tako da je to zvanični dug", obrazložio je Mari.

Ipak, dodao je da MMF još uvek nije doneo jedinstveni stav o tome da li dug prema Rusiji ugrožava paket pomoći te međunarodne institucije.

Ako Rusija odbije mogućnost za reprogramiranje duga, Ukrajina će se suočiti sa velikim problemom i na taj način dovesti i MMF u nezgodnu situaciju.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov rekao je da se dug koji Ukrajina ima smatra zvaničnim.

"Rusija se definitivno ponaša kao zvanični poverilac u ovom slučaju", rekao je Siluanov.

Dodao je da Rusija nije spremna da reprogramira ukrajinski dug, jer je i sama u teškoj situaciji.

Komentarišući mogućnost otplate kroz Pariski klub kreditora, Siluanov je rekao da Rusija nije dobila zvaničnu informaciju o tome šta se o ukrajinskom dugu govorilo u klubu.

MMF je u martu odobrio 17,5 milijardi pomoći Ukrajini, kao deo četvorogodišnjeg programa pomoći u zamenu za ekonomske, budžetske i finansijske reforme. Prvih pet milijardi je već isplaćeno.

Postoje dva načina da se ukrajinska vlada izvuče iz ove situacije: ili da o svom dugu sa Rusijom pregovara preko Pariskog kluba kreditora, ili da dug prepusti nekom drugom na sekundarnom tržištu, kako više ne bi dugovala Rusiji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара