Читај ми!

Kopilot "Džermanvingsa" krio bolest

Andreas Lubic, kopilot koji je navodno oborio avion "Džermanvingsa", bio je pod medicinskom terapijom zbog bolesti koju je krio od svog poslodavca, pokazuju dokazi pronađeni u njegovom domu. Univerzitetska bolnica u Diseldorfu saopštila da je Lubic bio njihov pacijent, ističući da se nije lečio od depresije.

Policija je kasno sinoć pretražila Lubicov stan u Diseldorfu i kuću koju je delio sa roditeljima u Montabauru, odakle je odnela izvestan broj predmeta, uključujući kutije i kompjuter, navodi Bi-Bi-Si, prenosi Tanjug.

"Pronašli smo nešto što će sada biti ispitano. U ovom trenutku ne možemo precizirati šta je to tačno, ali bi to mogao biti veoma značajan trag koji može objasniti šta se zapravo dogodilo", rekao je portparol nemačke policije Markus Niščeri, prenosi Dejli mejl.

Policija je naglasila da nije reč o poruci o samoubilačkim namerama.

Nemačko tužilaštvo saopštilo je da je Lubic bio na bolovanju na dan nesreće, ali da to nije prijavio poslodavcima.

"Zaplenjena su dokumenta sa medicinskim podacima koja ukazuju da je on bio bolestan i da su mu lekari prepisali odgovarajuću terapiju", saopštila je kancelarija tužilaštva u Diseldorfu, nakon što su istražitelji pretresli njegov stan.

"Činjenica da postoji potvrda o njegovoj sprečenosti za rad, između ostalog, koja je nađena pocepana, čak počev od dana kada se nesreća dogodila, potkrepljuje pretpostavku zasnovanu na preliminarnom ispitivanju da je on sakrio od poslodavaca i kolega da je bolestan", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Priroda bolesti nije precizirana, navodi francuska štampa.

Lubic se nije lečio od depresije

Univerzitetska bolnica u Diseldorfu saopštila je da je Lubic bio njihov pacijent tokom poslednja dva meseca.

Lubic je u bolnicu došao radi "dijagnostičkog ispitivanja" 10. marta, navodi se u saopštenju bolnice.

Klinika ne navodi detalje o njegovom zdravstvenom stanju, ali demantuje pisanje nemačkih medija da se tu lečio od depresije.

U saopštenju se dodaje da je njegov zdravstveni karton predat tužilaštvu u Diseldorfu, prenosi AP.

Povodom navoda da je Lubic bio na bolovanju na dan nesreće, kompanija "Džermanvings" saopštila je da joj njegova potvrda o bolovanju za dan nesreće nije dostavljena.

"To se poklapa sa navodima kancelarije tužilaštva u Diseldorfu, prema kojima je među dokumentima kopilota pronađena 'pocepana potvrda o sprečenosti za rad, validna i na dan incidenta", navodi se u saopštenju kompanije "Džermanvings" dostavljenom Tanjugu.

To, prema navodima tužilaštva, "potkrepljuje pretpostavku zasnovanu na preliminarnom ispitivanju da je Lubic sakrio od poslodavaca i kolega da je bolestan", navodi se u saopštenju nemačke kompanije.

Tužilac iz Marselja Bris Roben je juče rekao da je Lubic namerno oborio avion "Džermanvingsa", kada je poginulo svih 144 putnika i šest članova posade.

Roben je dodao da Lubic nema dosije koji bi ukazivao na povezanost sa terorizmom.

U međuvremenu, nemački državni zvaničnici saopštili su da Lubic nije poznat nemačkim bezbednosnim službama.

Ranije je Karsten Špor, direktor "Lufthanze" čija je podružnica "Džermanvings", rekao da je Lubic prošao kroz intenzivnu obuku i da je stoprocentno sposoban za letenje.

"Džermanvings" je saopštio da porodicama žrtava nudi finansijsku pomoć za neposredne troškove od 50.000 evra po putniku. 

Ta prva novčana pomoć, međutim, ne spada u odštetu koju je avio-kompanija dužna da isplati porodicama žrtava.

Špor je dodao da je Lubicova obuka bila prekinuta na nekoliko meseci pre šest godina, mada nije rekao zašto. "Obuka je nastavljena nakon što je prikladnost kandidata ponovo uspostavljena", rekao je Špor.

U nemačkim medijima pojavili su se nepotvrđeni navodi da je Lubic patio od depresije.

Tako list Bild jutros piše, pozivajući se na podatke iz njegovog lekarskog kartona u koji je imao uvid, da je on patio od teških psihijatrijskih poremećaja.

Lubic je, kako navodi nemački list, 2009. godine imao "napade paničnog straha" zbog čega je njegova pilotska obuka prekinuta, a tu informaciju je potvrdio medicinski centar "Lufthanze" koji je Bild kontaktirao.

U tom centru kažu i da su signalizirali federalnim vlastima vazdušnog saobraćaja da je Lubic tokom obuke doživeo "epizodu duboke, ali opadajuće depresije".

Tokom stažiranja u Feniksu u Arizoni, kroz koji budući piloti "Lufthanze" obavezno moraju da prođu, Amerikanci su Lubica svrstali u kategoriju nesposobnih za letenje.

U njegovom dosijeu stoji oznaka SIC, akronim koji označava potrebu za "specijalnim redovnim medicinskim praćenjem", navodi francuski list Figaro pozivajući se na pisanje nemačkih medija.

Nemačko društvo je pak zaprepašćeno pred mogućnošću da je ovaj "zdrav, učtiv i simpatičan" mladić krivac za tešku tragediju.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се