Читај ми!

Klaus: Rusija nije kriva za sukob u Ukrajini

Bivši češki predsednik Vaclav Klaus označio je sukob u Ukrajini za najveću destabilizaciju spoljne politke od pada gvozdene zavese, ali je istovremeno naglasio da za to nije kriva Rusija.

Klaus je na predavanju na Panevropskoj visokoj školi u Bratislavi rekao da ga situacija u Ukrajini veoma deprimira i da je u pitanju najveća destabilizacija spoljne politike u poslednjih četvrt veka, prenosi Beta.

"Za mene debata o situaciji istočno od nas nije debata o Rusiji već debata o Ukrajini", naveo je Klaus.

Krivac za sadašnju krizu i sukob u Ukrajini je, prema oceni bivšeg češkog predsednika, sama Ukrajina, odnosno to što za razliku od ostalih postkomunističkih zemalja nije bila uspešna u tranziciji.

"Među postkomunističkim zemljama valjda je najmanje savladala onaj nužan, ogromni korak – političku, ekonomsku i društvenu transformaciju. Tamo nije postignuto ništa uspešno", rekao je Klaus.

Prema Klausovoj oceni, Ukrajina je potpuno podeljena zemlja.

"Tamo žive dve etničke zajednice koje se mnogo ne druže. Zemlja je krhka i ne funkcioniše. Kada gurnete malo tako krhku zemlju sa severa ili sa juga, celina će se raspasti", rekao je Klaus.

Češki predsednik je u Bratislavi kritikovao i Evropsku uniju, koja je, preuzimajući nadležnosti nacionalnih država i prenoseći ih u Brisel u procesu birokratizacije, došla u ćorsokak iz koga vodi jedini put – natrag ka tradicionalnim vrednostima.

"Nisam očekivao takav pad značaja danas već polusuverenih država kao što su Češka ili Slovačka, i nisam očekivao takvu dominaciju pozicije Nemačke, što su Nemci bez uspeha pokušavali da osvoje u dva svetska rata", rekao je Vaclav Klaus.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи