Читај ми!

Kopilot namerno oborio avion "Džermanvingsa"

Kopilot nemačkog aviona koji se srušio u francuskim Alpima želeo je da uništi avion nemačke kompanije "Džermanvings", saopštili su francuski istražitelji.

17.10 - Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su najnoviji nalazi istrage o udesu aviona poprimili "apsolutno nezamislivu dimenziju". 

15.10 - Kopilot pre zaposlenja u "Lufthanzi" prekinuo obuku letenja na nekoliko meseci, ali je potom položio sve testove, potvrdio je izvršni direktor "Lufthanze". 

14.50 - Izvršni direktor "Lufhtanze" Karsten Špor rekao je da nije mogao da zamisli ovakvu tragediju i dodao da se osoblje njegove kompanije bira pažljivo i da prolazi sve neophodne testove, ali ne i psihološke.

14.20 - Lubic nije imao dosije koji ukazuje na vezu sa terorizmom, kaže nemački ministar policije, prenosi Tanjug

14.00 - Nemačka policija opkolila kuću kopilota Andreasa Lubica, javlja Bi-Bi-Si.

Francuski tužilac Bris Roben je, pozivajući se na informacije dobijene iz crne kutije na kojima je bio snimljen razgovor u kokpitu, rekao da je kopilot preuzeo kontrolu nad avionom i namerno ga usmerio ka zemlji, javlja Bi-Bi-Si.

Pilot Patrik S. je nakratko napustio kokpit i nije mogao da se vrati jer su vrata bila zaključana iznutra.

Tužilac iz Marselja naveo je da ime kopilota Andreasa Lubica (28) nije bilo ni na jednom spisku osumnjičenih za terorizam i da nema osnova da se sumnja da je udes nemačkog aviona teroristički akt.

Kopilot je bio živ sve do udara u zemlju, saopštio je tužilac Roben i dodao da kopilot nije izgovorio ni reč nakon što je pilot napustio kokpit. "U kokpitu je vladala apsolutna tišina", dodao je Roben.

U poslednjim minutima leta čuje se lupanje na vrata i aktiviranje alarma, naveo je tužilac iz Marselja.

I nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer kaže da Lubic nije imao dosije koji ukazuje na vezu sa terorizmom.

"Prema onome što sad znamo i nakon upoređivanja informacija, on nije imao dosije koji bi ukazivao na veze sa terorizmom", rekao je Mezijer u Berlinu. 

U nemačkom gradu Montabaur poznanici kažu da Lubic nije pokazivao znake depresije jesenas, kada su ga poslednji put videli.

Nekoliko nemačkih medija, međutim, prenelo je da je kopilot izgleda patio od deperesije. Nemačka televizija N-24, pozivajući se na njegove komšije, javila je da je kopilot izgleda, patio od depresije i bio na lečenju.

Na pitanje novinara da li smatraju da je reč o samoubistvu, Roben je rekao: "Ljudi koji počine samoubistvo obično to čine sami... Ja to ne bih nazvao samoubistvom."

Izvršni direktor "Lufthanze" Karsten Špor potvrdio je nalaze francuskih istražitelja i naglasio da nije mogao da zamisli da će se avionu njegove kompanije dogoditi takva tragedija.

Osoblje "Lufthanze" se bira pažljivo i pre nego što dobiju dozvolu za rad u kompaniji prolaze rigorozne medicinske testove, podvlači izvršni direktor "Lufthanze".

Ipak, osoblje ne prolazi i psihološke testove, kaže Špor i dodaje kako ne postoji nijedan sistem na svetu koji bi mogao da spreči postupke poput onih koje je preduzeo kopilot.

Špor je izjavio i kako je kopilot aviona pre nego što se zaposlio u "Lufthanzi" započeo obuku letenja koju je, ubrzo, na nekoliko meseci prekinuo.

Kopilot je, potom, položio sve neophodne testove, a ako je iz zdravstvenih razloga prekinuo obuku, ta činjenica bi se mogla lako proveriti, podvlači Špor. 

U padu aviona "erbas A-320" niko od 144 putnika i šest članova posade nije preživeo, a juče su izvučena prva tela stradalih. Kako je navedeno, identifikacija bi mogla da potraje nekoliko nedelja. 

Kompanija je saopštila da je juče otkazala jedan let i da koristi 11 aviona drugih kompanija za oko 40 letova zato što su neki članovi posade odbili da lete.

Lubic je bio na poslu u "Džermanvingsu" od septembra 2013. godine i imao iza sebe 630 sati letačkog iskustva, a kapetan leta imao je više od 6.000 sati letenja, navode nemački mediji u izveštajima o avionu.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво