Читај ми!

Srušio se avion na jugu Francuske, 150 mrtvih

Avion "erbas A-320" nemačke kompanije "Džermanvings" srušio se na jugu Francuske u regionu Barselonet, saopštili su Generalna direkcija za civilni avio-saobraćaj Francuske i žandarmerija. U avionu su bila 144 putnika i šest članova posade, među kojima su bile dve bebe i 16 tinejdžera. Nema preživelih. Pronađena jedna od "crnih kutija".

21.20 - Operacija potrage na mestu nesreće putničkog aviona "Džemanvingsa" na jugu Francuske za danas je okončana i biće nastavljena u zoru, javljaju francuski mediji.

19.40 - Potpredsednica "Lufthanze", koja je vlasnik "Džerman vingsa", Hajke Birlenbah rekla je novinarima u Barseloni da u toj kompaniji pad aviona, za sada, posmatraju kao nesrećni slučaj.

19.10 - Ispred gimnazije u nemačkom gradiću Halternu u Severoj Rajini Vestfaliji, položeno je cveće i zapaljene sveće za 16 učinika i dve učiteljice, koji su poginuli u avionskoj nesreći, prenosi Tanjug.

17.40 - Francuski poslanik Kristof Kastane izjavio je da je pronađena jedna od "crnih kutija" aviona, prenosi list Figaro.

16.45 - Zbog nepristupačnog terena biće potrebno više dana za izvlačenje tela nastradalih, saopštila francuska policija 

16.25 - Posada nemačkog aviona nije uputila signal za pomoć, saopštila francuska Uprava civilnog vazduhoplovstva. Avion gubio visinu osam minuta pre pada, rečeno u "Džermanvingsu". 

16.05 - Trideset devet putnika u avionu bili državljani Turske, javili turski mediji. 

15.45 - Ne zna se da li je bilo Srba u avionu, rečeno u Ministarstvu inostranih poslova Srbije. Izrada spiskova putnika u toku i podaci se još uvek proveravaju. 

15.15 - Prema preliminarnim podacima avio-kompanije, u avionu je bilo 67 državljana Nemačke. 

15.05 - Kompanija "Džermanvings" saopštila je da su u avionu bile dve bebe, prenosi Rojters.

14.25 - Nemačka kancelarka Angela Merkel u sredu putuje u Francusku gde se srušio avion kompanije "Džermanvings". Veruje se da su većina putnika u avionu bili nemački državljani. 

14.25 - Fransoa Oland izjavio da su među žrtvama Nemci, Španci i "nesumnjivo" Turci, i dodao da u avionu najverovatnije nije bilo francuskih državljana.

13.35 - Avio-kompanija "Džermanvings" saopštila da su u avionu bila 144 putnika i šest članova posade. 

13.20 - Nema preživelih, potvrdio je francuski državni sekretar za saobraćaj Alen Vidali.

12.55 - Ostaci aviona pronađeni u Alpima na nadmorskoj visini od 2.000 metara. Prvi poziv za pomoć posada aviona uputila 45 minuta po poletanju.

"Erbas" je leteo iz Barselone za Diseldorf, a kako je izjavio predsednik Francuske Fransoa Oland, ne očekuje se da ima preživelih, javljaju francuski mediji.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da su među žrtvama Nemci, Španci i "nesumnjivo" Turci i dodao da u avionu najverovatnije nije bilo francuskih državljana.

Nema preživelih u nesreći aviona "erbas A-320" kompanije "Džermanvings" koji se danas srušio na jugu Francuske, izjavio je novinarima ministar saobraćaja Francuske Alen Vidali.

"Poziv za pružanje pomoći snimljen je u 10.47. Na osnovu tog signala, utvrđeno je da se avion nalazio na visini od 5.000 stopa u nezavidnoj sitauciji", rekao je Vidali i dodao da je avion ubrzo pao.

Portparol francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova Pjer-Anri Brande izjavio je da su ostaci aviona kompanije "Džermanvings", koji se srušio na jugu Francuske, pronađeni u Alpima na nadmorskoj visini od 2.000 metara.

Povodom pada aviona, medijima se obratio i francuski premijer Manuel Vals, koji je novinarima rekao da uzrok pada aviona za sada nije poznat.

Kaznev: Pronađena crna kutija na analizi

U međuvremenu, ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev potvrdio je da je pronađena jedna crna kutija aviona i dodao da će ona biti odmah podvrgnuta analizi.

"Crna kutija će u narednim satima biti ispitana kako bi se ubrzala istraga", naveo je Kaznev na konferenciji za medije.

Kako je precizirao, crna kutija će biti prosleđena Kancelariji za istrage i analize (BEA) koja je pokrenula bezbednosnu istragu, prenose francuski mediji.

Kaznev je rekao da su preduzete mere obezbeđivanja zone u kojoj se srušio avion da bi istraga mogla da se odvija u najboljim uslovima.

"Prefektura i državne službe se mobilišu kako bi dočekale porodice (žrtava) koje bi želele da dođu na mesto nesreće", dodao je francuski ministar.

U avionu su bila 144 putnika i šest članova posade.

Avion je leteo iz Barselone za Diseldorf, a srušio se u francuskim Alpima između opština Dinj i Barselonet, 100 kilometara severno od Nice.

Na aerodromu u Diseldorfu, gde je avion "Džermanvingsa" trebalo da sleti, rodbina nastradalih putnika smeštena je u jednu salu, van očiju javnosti, javljaju nemački mediji.

U pomoć su pozvani psiholozi, a aerodrom je otvorio poseban telefonski broj gde se porodice mogu raspitati o nastradalima.

Među poginulim nalazilo se i 16 učenika gimanzije u gradu Haltern, u Severnoj Rajni Vestfaliji. Ispred gimnazije u tom gradiću položeno je cveće i zapaljene sveće.

Nemački mediji prenose da su se u avionu nalazili đaci desetog razreda gimnazije i dve učiteljice iz Halterna, koji su u okvru razmene đaka pohađali školu španskog jezika. 

Poginula su i dva nemačka operska umetnika, bas-bariton Oleg Bridzak i kontra-alt Marija Radner, koja je putovala sa supugom i bebom, saopštile su operske kuće u Diseldorfu i Barseloni. 

Nemačka Savezna služba za kontrolu leta poslala je odmah svoj tim na mesto nesreće na jugu Francuske.

Avion koji se srušio bio je star 24 godine, preneo je Rojters.

Inače, najveća nesreća u istoriji avijacije dogodila se 1977. godine na Tenerifima, kada su živote izgubila 583 putnika.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво