Читај ми!

Kina se ne izjašnjava po pitanju Krima

Kineski premijer Li Kećang izjavio je da njegova vlada poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, ali ne želi da se izjašnjava oko toga da li poluostrvo Krim pripada Ukrajini ili Rusiji.

Kineski premijer Li Kećang je na konferenciji za štampu održanoj posle godišnjeg Kineskog narodnog kongresa u Pekingu istakao da je Kina, kada je reč o Ukrajini, usvojila objektivnu i pravednu poziciju, prenosi Rojters.

"Mi poštujemo nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i to sam nedavno rekao ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku", rekao je Li na konferenciji za novinare.

Kaže da je ukrajinska kriza povećala složenost geopolitičke situacije i negativno uticala na proces globalnog ekonomskog oporavka.

"Mi se i dalje nadamo da taj problem može da se reši putem dijaloga, pregovora i konsultacija", istakao je Li.

Govoreći o Krimu, kaže da tu ima komplikovanih faktora koji doprinose krizi.

"Takođe se nadamo da taj spor može da se reši na politički način putem dijaloga i da susedi mogu mirno da žive jedni pored drugih", navodi kineski premijer.

Kina i Rusija se slažu oko mnogih međunarodnih diplomatskih pitanja, ali je zvanični Peking pazio da ne bude uvučen u spor između Rusije i Zapada oko Ukrajine, ne želeći da time udalji od sebe svog ključnog saradnika, Rusiju, navodi Rojters.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи